U trendu

Vikend na Nišville TV platformi u znaku argentinskog džeza

NIŠ – Nišville jaž festival će tokom vikenda, sutra i u nedelju emitovati na svojoj digitalnoj platformi “Nišville TV” kompletan program džez festivala iz Argentine “Festival de Jaž en la Playa”, javili su iz direkcije te muzičke smotre iz Niša.
Gledaoci Nišville TV na linku moći će oba dana da gledaju nastupe ovih džez sastava sa 20. izdanja spomenutog festivala: Jaž 4, Ad Libitum, Miguel Angel Tallarita, Nevua Jaž Trio, Tango Jaž Quartet, Sotavento Big Band, Orquqesta de Monte, Orquesta de Casuelas i Marcelo Gillespi Rodriguez.
Nišville neguje ne samo saradnju, već i prijateljstvo sa muzičkom smotrom “Festival de Jaž en la Playa” – Džez festival na plaži, posebno druženje sa argentinskim umetnicima iz sastava – Tango Jaž Quartet i Sotavento big bend.

Festival je proteklog vikenda održan u argentinskom gradu Ostendeu, koji se nalazi na Atlantskom okeanu i udaljen je 400 kilometara od Buenos Airesa.

Direktor ovog festivala je saksofonista, kompozitor, dirigent i pedagog Gustavo Firmenić, inače i lider pomenute dve džez grupe.

Tokom proteklih 20 godina, na scenama ovog festivala u Argentini nastupili su svi najznačajniji argentinski i južnoamerički muzičari, ali i džez umetnici iz svih ostalih krajeva sveta, koji su predstavili čitavu lepezu stilova, od svinga, preko bi bapa i hard bapa, do različitih fuzija džeza i argentinske muzičke tradicije.

Ovaj festival je uvek bio otvoren za promovisanje mladih grupa kojima su ti nastupi bili značajna “odskočna daska” za dalju uspešnu karijeru.

Publiku ove muzičke manifestacije čine iskreni ljubitelji iz celog sveta kao turisti, osim auditorijuma koji se podrazumeva – stanovnika ovog dela i cele Argentine.

Novo izdanje je uz poštovanje protokola za suzbijanje virusa Covid-19 realizovano kao hibridni projekat, odnosno kombibnacija uživo nastupa pred publikom u odmaralištu Barlovento Beać u Ostendeu, kao i prethodno snimljenih koncerata.

Festival je u direktnom prenosu ili u odloženim snimcima, emitovan na barem 30 platformi džez festivala i klubova od Njujorka do Mozambika, gde spada i istoimeni belgijski grad Ostende.

Zanimljivost je u tome da su se ova dva grada istog imena i zvanično pobratimila, jer su argentinski Ostende početkom 20. veka osnovali upravo imigranti iz Belgije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar