U trendu

Vreme slave i surovosti

Zbog čega je Rim bio najveća svetska sila, zašto je trajao više od 700 godina i šta su bili uzroci njegove konačne propasti – na sva ova pitanja izuzetno uspešno i za prosečnog čitaoca na maksimalno atraktivan način odgovorio je Tom Holand u istoriografskom delu "Rubikon" sa podnaslovom "Trijumf i tragedija Rimske republike". Drevna istorija nam se često predstavlja kroz suvoparne akademske radove, nepouzdane romansirane priče ili raskošne filmske spektakle. Holand je svojom knjigom uspeo da pomiri ovakve pristupe.
Za čitaoce čije je poznavanje istorije starog Rima oskudno ovo delo pruža obilje podataka koji će ga uvesti u čudesni svet grada koji se iz malog naselja, podignutog na močvarnom tlu, uzdigao u gospodara sveta. Znance će pak podsetiti na slavne likove antike i mnoge dramatične događaje i sudbine. Autor govori o onome za čim su Rimljani žudeli, o slavi, časti, tradiciji, junaštvu i dužnosti ali i o ambicijama, praznoverici, gramzivosti i surovosti. Svoju priču začinjava sočnim pojedinostima, a epizodama o ondašnjem nasilju stalno podseća na to dokle je danas stiglo čovečanstvo i šta se sve postiže političkim mahinacijama.
Holand počinje priču Julijem Cezarom a završava je Oktavijanom, koji će sebe proizvesti u "oca nacije". Predstavlja i niz ličnosti koje su ostavile nezaboravan trag u istoriji: Sula, surovi diktator i iskreni zaljubljenik u Rim i republikanske vrednosti, Pompej, slavni ratnik, Katon mlađi, nepokolebljivi idealista, sujetni i prevrtljivi Ciceron, neotesani Marko Antonije i zavodljiva i ambiciozna Kleopatra…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.