U trendu

Vukosavljević i Ismaili o saradnji Srbije i S. Makedonije

SKOPLJE – U okviru 4. foruma ministara kulture o kulturnoj saradnji Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, u Skoplju je danas održan sastanak ministra kulture i informisanja Srbije Vladana Vukosavljevića i ministra kulture Severne Makedonije Husnija Ismailija.

Centralna tema sastanka bilo je potpisivanje Programa saradnje u oblasti kulture 2020-2022. godine između dve zemlje.

Usaglašeno je da dva ministarstva preduzmu neophodne korake kako bi Program bio potpisan u što skorijem roku.

Na sastanku je bilo reči i o potpisivanju sporazuma o obostranom osnivanju kulturnih centara, Srbije u Skoplju i Severne Makedonije u Beogradu, o čemu je postignuta potpuna saglasnost i izraženo uverenje da će kulturni centri pomoći razvoju kulturno-umetničke razmene.

Srbija je istakla spremnost da se angažuje na sanaciji i daljoj obnovi spomen-kosturnice Zebrnjak u Kumanovu, koja je podignuta u slavu srpskih vojnika stradalih u bici kod Kumanova 1912.

Dogovoreno je da se u obnovu uključe stručnjaci obe strane.

Dvojica ministara istakli su da je međuinstitucionalna saradnja, sa akcentom na saradnji muzeja, dobar put za unapređenje kulturne razmene.

Na sastanku je pomenuta mogućnost organizacije zajedničkih koncerata nacionalnih ansambala „Kolo“ i „Tanec“ i nastupa srpskih i severnomakedonskih etno-džez orkestara, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar