U trendu

Za dva sata prodate karte za Festival Beogradske filharmonije

BEOGRAD – Za samo dva sata prodate su sve karte za 10 koncerata u okviru programa Prvog festival Beogradske filharmonije, koji počinje sutra i traje do 13. februara, a šef dirigent Gabrijel Felc za Tanjug kaže da živi koncerti klasične muzike hrane srce i dušu svakog čoveka.

Felc priprema sa orkestrom dva programa, koja će biti izvedena u šest termina u Salu Beogradske filharmonije.

Počeće sa programom „Veče Mendelsona“ (4. – 6. februara), a dela Stravinskog, Malera i Šuberta zatvaraju festival (11. – 13. februara).

Od kamernih sastava publika će moći da čuje neobični duet harfe i oboe u delima francuskih impresionista, zatim kombinaciju duvača i gudača u kompozicijama Betovena i Šostakoviča, klavirski trio sa violinom i violončelom Bramsa i Mendelsona i gudački kvartet uz muziku Betovena i Mocarta.

Cenjeni nemački dirigent kaže da je Festival Beogradske filharmonije izuzetna ideja direktora Ivana Tasovca i da se zajedno sa orkestrom raduje nastupima pred publikom.

„Pandemija virusa covid 19 pozicionirala je sve protagoniste umetničke muzičke scene u vrlo tešku situaciju u celom svetu. Svi se borimo sa takvim okolnostima skoro čitavu godinu. Stalno se analiziraju mogućnosti održavanja koncereta pred publikom uz distancu i zagarantovanu bezbednost muzičara i poštovalaca klasične muzike. Zato, čestitam Beogradskoj filharmoniji na organizaciji ovakvog festivala“ kazao je Felc.

Prema njegovim rečima organizacija sprovođenja epidemioloških mera u Beogradskoj filharmoniji je dovedena do perfekcije.

„Garantujemo bezbednost publici i muzičarima. Poštuju se propisani protokoli prevencije odzaraze i ostaje nam samo da se svi zajedno prepustimo muzici“ kazao je Felc.

Kako kaže, razgovarao je sa muzičarima o želji i spremi nakon duge pauze.

„Mi smo dostigli izuzetan nivo muziciranja i video sam kod muzičara ambiciju i spremnost da to tako ostane i za vreme festivala. Imamo izuzetan program: Muziku Stravinskog, Malera, Šuberta, Šostakoviča…“, naveo je pon.

„Čujem da su karte rasprodate i verujem da će svako, ma koju ulaznicu nabavio, uživati u muzici koja izvodi uživo na našem Festivalu“, kazao je Felc i dodao da u uslovima pandemije koncert klasične muzike uživo pred stavlja veliko bogatstvo za publiku i muzičare.

„Festival Beogradske Filharmonije je u sadašnjim okolnostima poklon za sve nas. Oko nas se odvija život preko mreže. Sve je onlajn. sa druge strane svako od nas ima srce i dušu. Upravo koncert klasične muzike uživo je odličan način da nahranimo srce i dušu“, zaključio je Felc.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.