Zanimljivo: Novootkriveni insekt dobio ime po Greti Tunberg

Britanski naučnik Majkl Darbi novootkrivenoj vrsti insekta dao je ime po mladoj švedskoj klimatskoj aktivistkinji Greti Tunberg, javlja BBC.

Neloptodes greta je insekt dugačak manje od milimetra, nema krila ni oči, ali ima dva duga roga poput antena, a naučnik je pojasnio da je ime odabrao jer ga je „neizmerno impresionirala“ ekološka kampanja švedske tinejdžerke.

Bubu Neloptodes prvi je šezdesetih godina prošlog veka u Keniji otkrio Vilijam Blok. Uzorke minijaturnog insekta poklonio je Prirodnjačkom muzeju u Londonu 1978. Primerak insekta nalazi se u jednoj od muzejskih zbirki.

Darbi je dugo proucavao zbirku kada je naišao na nekoliko bezimenih vrsta. Jednoj od njih odlučio je da nadene ime po Greti.

Naučnik kaže da je na ovaj način „želeo da oda priznanje izuzetnom Gretinom doprinosu u podizanju svesti o ekološkim problemima“.

Maks Barkli, stariji kustos muzeja zadužen za insekte, kazao je da je ime prikladno jer se često neotkrivene vrste izgube pre nego što im naučnici nadenu imena, prenosi TV N1.

„Prikladno je imenovati novootkrivena bića po nekome ko se u tolikoj meri zalaže za očuvanje prirodnog sveta i za zaštitu ranjivih životinjskih vrsta“, kazao je Barkli.

Greta nije prva osoba po kojoj je neka životinjska vrsta dobila ima. Na popisu su, medu ostalima, Bob Marli, Bijonse, Donald Tramp, Dejvid Atenboro, Džon Kliz i brojni drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.