U trendu

Zavičajni muzej u Paraćinu učesnik projekta Evropske unije KRAFTER

Zavičajni muzej u Paraćinu jedina je ustanova kulture iz Srbije koja, pored sličnih institucija iz Nemačke, Mađarske i Španije, učestvuje u evropskom projektu ,“Zanatska Evropa u bronzanom dobu i danas (CRAFTER)“.

Direktor Zavičajnog muzeja u Paraćinu Branislav Stojanović je rekao da će u ove četiri zemlje u septembru biti organizovane izložbe gde će biti predstavljene replike posuda iz bronzanog doba.

„Svaka zemlja će predstaviti svoju bronzanodopsku kulturu, a mi učestvujemo sa Vatinskom kulturom. Na osnovu iskopanih posuda iz bronzanog doba, umetnici će raditi replike koje će biti predstavljene na zajedničkoj izložbi“, rekao je Stojanović.

U okviru projekta je urađen i dokumentarni film o pravljenju tih posuda. Projekat je počeo sredinom 2018. godine, koja je bila godina evropskog kulturnog nasleđa, a trajaće godinu i po dana.

„Cilj ovog projekta je promovisanje lokalnih umetnika koji će svoj rad moći da predstave širom Evrope, a pored toga, cilj je da se kroz lokalne različitosti, pokaže sličnost evropske bronzanodopske kulture“, kazao je Stojanović.

Gost Zavičajnog muzeja u Paraćinu danas je bio i Roberto Riš (Roberto Risch), profesor na Autonomnom univerzitetu u Barseloni i rukovodilac projekta KRAFTER (CRAFTER) koji je rekao da ovaj projekat Kreativne Evrope povezuje umetnike, nauku i muzeje.

U projektu učestvuje i viši kustos arheolog Zavičajnog muzeja iz Paraćina Vesna Vučković koja je kazala da Paraćin ima više od 100 arheoloških lokaliteta iz različitih perioda a neki od njih su iz bronzanog doba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.