U trendu

Zavod za intelektualnu svojinu obeležio 101. rođendan

BEOGRAD – Zavod za intelektualnu svojinu Srbije obeležio je svoju 101. godišnjicu dodelom nagrada pobednicima takmičenja Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2021. godinu u pet kategorija.

Direktor Zavoda Vladimir Marić istakao je da „u svetu modernih tehnologija, digitalizacije i interneta, uloga intelektualne svojine nije više ista kao pre“, u ponedeljak u svom obraćanju prisutnima u Klubu poslenika u Beogradu.

„U takvim okolnostima i nacionalni zavodi moraće da koriguju svoju tradicionalnu ulogu organa koji registruju prava industrijske svojine, i da preuzmu veću odgovornost u oblikovanju sistema intelektualne svojine svojih zemalja. Naš zavod već uveliko nosi karakteristike zavoda budućnosti”, naveo je Marić.

Pomoćnik ministra privrede Dušan Vučković u svom obraćanju je naglasio da su u Zavodu za intelektualnu svojinu „toliko profesionalni i stručni, da je pravo zadovoljstvo raditi i na zakonima i u svim drugim oblastima gde se dodiruju nadležnosti i delokrug Ministarstva i Zavoda“.

„Kada su u pitanju evropske integracije i poglavlja 6 i 7 koja su u resoru i nadležnosti Ministarstva privrede i Zavoda, a to su prava intelektualne svojine i prava privrednih društava, poslednji izveštaj za ovu godinu ukazuje da su ta poglavlja najbolje ocenjena od strane Evropske komisije”, istakao je Vučković.

Zavod je saopštio da je nagrada „WIPO Medal for Inventors“ za patent registrovan u inostranstvu koji ima konkretnu primenu dodeljena je Milošu Stankoviću, rukovodiocu Inovacionog centra na Visokoj školi za menadžment i ekonomiju u Kragujevcu za pronalazak „Uređaj za uništavanje korova“.

Nagrada „WIPO IP Enterprise Trophy“ za domaća pravna lica za komercijalnu primenu međunarodno registrovanog industrijskog dizajna pripala je kompaniji Bahus doo Striža iz Paraćina za industrijski dizajn novog rešenja boce od 60 mililitara za dodatke ishrani i drugih bezalkoholnih pića.

Nagradu je primio glumac Nikola Kojo, kao zaštitno lice kompanije.

Kako je navedeno, nagrada „WIPO Medal for Creativity“ za autora monografskog dela/studijske izložbe sa katalogom u oblasti društveno humanističkih nauka uručena je Milanu Popadiću, vanrednom profesoru Filozofskog fakulteta u Beogradu za knjigu „Diskretni šum peščanika-baština i njene nauke“.

Nagrada „WIPO Sćoolćildren’s Trophy“, u kategoriji učenika srednje škole za pronalazak dodeljena je Mari Raičković, učenici trećeg razreda Osme beogradske gimnazije za pronalazak „Ekološki značaj in vitro razmnožavanja odabranih vrsta pečuraka: studija slučaja ekstracelularnih metabolita“.

„Maja Bađin Georgijević, menadžer korporativnih komunikacija Mlekare Šabac, u ime kompanije primila je nagradu za domaće pravno lice sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova tokom 2021. godine ‘WIPO Users’ Trophy'“, saopštio je Zavod.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.