U trendu

Završen 29. Festival evropskog filma na Paliću

PALIĆ – Festival evropskog filma Palić završen je večeras svečanim uručenjem nagrada najboljim filmovima, kao i nagrade „Aleksandar Lifka“ francuskom reditelju Mišelu Azanavisiju.

Uručujući nagradu Azanavisijusu za doprinos evropskoj kinematografiji, programski direktor festivala Miša Mogorović je istakao da je reč o „jednom od najvećih autora današnjice“.

Azanavisijus je u obraćanju posetiocima na Letnjoj pozornici Palića rekao da je „jako dirnut i zahvalan“ na „Lifki“, jer je dobija kao evropski filmski stvaralac.

„Dirljivo je i zbog toga što sam stariji reditelj, i ova nagrada za celokupno delo mi zaista znači. Ove vrste festivala su jako važne za film, omogućuju ljudima da u bioskopskim dvoranam vide film. Važno je stvoriti vezu između gledaoca i filma“, poručio je Azanavisijus.

Nagrada „Zlatni toranj za najbolji film“ Palića pripala je „Magnetnoj rezonanci“ rumunskog reditelja Kristijana Munđua koji je poslao pisanu poruku festivalu u kojoj je podsetio da njegovo ostvarenje govori „o svetu današnjice“.

Od ostalih filmova iz Glavnog takmičarskog programa nagradu „Palićki toranj za najbolju režiju“ osvojio je ukrajinski film „Pamfir“ reditelja Dmitra Suholitkog Sobčuka.

Nagradu je primila glumica Elena Hoklatkina, držeći malu zastavu svoje zemlje i uzviknuvši: „Slava Ukrajini!“, za šta je nagrađena aplauzom festivalske publike.

Specijalno priznanje žirija Glavnog takmičarskog porgrama, u sastavu Katarina Radivojević, Majkl Džejms Mekmahon, Katrijel Šori, Lorna Ti i Džošua Džadi, pripalo je mađarskom filmu „Nežno“ reditelja Ane Nemeš i Lasla Čuje.

Nagradu je primio glumac Đerđ Turoš koji je istakao da je fantastično bilo na festivalu koji je imao „savršenu konkurenciju i ljubazne ljude“.

„Najveća sreća je što se publici i žiriju dopao film. Hvala na ljubavi i nagradi“, poručio je Turoš.

U takmičarskoj selekciji „Paralele i sudari” „Nagrada žirija kritike“ je pripala „Viziji leptira“ ukrajinskog reditelja Maksima Nakonečnog, koji je pre nekoliko dana bio na prikazivanju filma na Paliću, a sada je poslao video poruku.

Nakonečni je zahvalio na nagradi koja baca svetlo na njegov film u vremenu kada je, kako je naveo, njegova zemlja, njena kultura i identitet pod pretnjom uništenja.

„Hvala na solidarnost“, rekao je Nakonečni.

Žiri filmskih kritičara u kome su bili Natalija Serebriakova iz Ukrajine, Volfgang Martin Hamdorf iz Nemačke i Martin Milinković specijalno priznanje je dao „Budalama“ poljskog reditelja Tomaša Vasilevskog, koji se kao nedavni gost Palić sada zahvalio video porukom.

Žiri Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI kao najbolji film Glavnog takmičarskog programa odabrao je „Rimini“ Ulriha Zajdla, a nagradu su primili glumci Mihael Tomas, Tesa Gotliher i Inge Mo.

„Slao sam molitvu svemiru prošle noći, jer mi je ovo treći Palić i rekao sam: ‘Hoću nagradu, pobedu na Paliću!’ I izgleda da me Bog poslušao!“, rekao je Tomas.

Glumac je dodao da mu je sin oženjen Srpkinjom, koju je posle vesti da je film dobio nagradu nazvao i rekao: „Ćeri da li je moguće da postanem srpski državljanin? Želim biti Srbin!“.

Mo je rekla da se čula sa Zajdlom, koji snima film „Sparta“, i poručio je da bi rado ponovo došao na Palić.

Žiri FIPRESCI, u kome su bili Mikele Sancisi, Sunčica Unevska i Ingrid Berbaum, specijalnu nagradu je dodelio „Pamfiru“, a Suholitki Sobčuk je u video poruci rekao da je to mali komad dobrote i dobra vest u trenutku dok u Ukrajini „Rusija ubija ljude i decu“.

Festival je zaključen prikazivanjem filmova „Rez“ i „Pamfir“.

Direktor festivala Radoslav Zelenović je podsetio da posle 29. Palićkog festivala, koji je trajao od 16. do 22. jula, iduće godine sledi njegovo 30. jubilarno izdanje.

„Došli smo do broja 30. Šta će biti, kako će izgledati, čuće se. Želim da vam zakažem sastanak od 15. do 21. jula 2023.“, poručio je Zelenović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.