U trendu

Završen 37. Valjevski džez festival koncertima Kaliopi i Edina Karamazova

VALJEVO – Valjevski džez festival u 37. izdanju završen je u subotu veče nakon tri dana, u velikoj sali Centra za kulturu gde su uspešne koncerte imali pijanista Vasil Hadžimanov sa svojim bendom i u tandemu makedonska pop diva Kaliopi gitarista – lautista Edin Karamazov.

Festival je održan za smanjen broj publike usled poštovanja epidemioloških mera, ali su ipak Savet festivala predvođen umetničkim direktorom Milanom Đurđevićem, i Grad Valjevo, uspeli da naprave zavidan program sa regionalnim gostima, što i priliči najstarijem džez festivalu sa ovih prostora.

„Valjevski jaž festival počeo je poslednjim taktom sinoćnjeg programa, a pokušaćemo da učinimo sve da u narednim godinama ovaj festival, koji ima tradiciju vrednu epiteta nacionalnog blaga, plasiramo na mapu najprestižnijih džez događaja u Evropi. Valjevo, valjevska i srpska publika to zaslužuju“, rekao je umetnički direktor Milan Đurđević, inače frontmen pop rok benda “Neverne bebe”, koji uskoro objavljuje osmi studijski album.

Tradicionalno, program je počeo u četvrtak nastupom valjevskih bendova „LA band“, „Blue Train“, „Medical Doctors“, „Pilot blues band“ i „Mehanički balet“.

U petak, džez muzičar Vladimir Maričić je sa svojim kvartetom predstavio aktuelni autorski album„Ibar“, a tradicionalni motivi numera poput „Bembaše“, „Morave“ i „Ibra“, brižljivo upakovane u džez ruho, oduševile su prisutne.

Veoma uspešnu komunikaciju sa valjevskom publikom ostvarila je džez pop dama Lena Kovačević, koja je svojim repertoarom pomirila džez standarde, ali i hitove koji se nalaze na svetskim world music top listama i značajnim radio stanicama.

Lena je nedavno gostovala i u Dubaiju, na manifestaciji “Expo 2020”, kao jedna od predstavnica Srbije u domenu umetnosti.

Takođe, aktuelna je i sa filmom “Nije loše biti čovek” njenog oca Dušana Kovačevića (premijera je zakazana za 7. decembar u Beogradu), koji je režirao i napisao scenario za tu bajkovitu triler komediju.

Lena glumi i peva u filmu, posebno u najnovijem hit duetu “Lepe laži” na muziku Bajage, sa glumcem Gordanom Kičićem.

Za kraj programa u petak veče, momci iz niškog benda “EYOT” održali su svirački, umetnički i emotivni čas modernog, čvrstog, svetskog džeza.

Kruna programa svakako je bio nesvakidašnji koncert jednog od najvećih svetskih lautista i solista na gitari Edina Karamazova i balkanske dive Kaliopi u subotu.

Njih dvoje su nakon velike pauze izveli numere sa zajedničkog projekta „Oblivion“ i zadivili valjevsku publiku koja, kako su umetnici izjavili nakon koncerta, „ume da sluša, čuje i oseća“.

Džez pijanista Vasil Hadžimanov i njegov bend baš takvog naziva – “Vasil Hadžimanov band” (VHB) nadahnuto je izveo svoje nove numere sa studijskih albuma, a kraj 37.Valjevskog Jaž festivala prisutni su dočekali na nogama i uz ovacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.