Završen festifal filmske režije – LIFFE

LESKOVAC – Svečanom ceremonijom dodele nagrada i prikazivanjem pilot epizode serije „Senke nad Balkanom 2“ Dragana Bjelogrlića završeno je dvanaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE.

Festival je trajao od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Umetnički direktor festivala, Darko Bajić zahvalio se publici na velikom odzivu rekavši da su upravo oni dali srce festivalu i da će se po tome pamtiti ovogodišnje festivalsko izdanje.

Teona Mitevska Strugar, rediteljka filma „Gospod postoji, njeno ime je Petrunija“ primajući glavnu nagradu – Gran pri „Živojin Žika Pavlović“ za najbolju režiju je rekla:

„Nije lako biti reditelj, ali ja jako volim svoj posao. Živela umetnost, živeli autorski filmovi, živela beskompromisnost, živela hrabrost, i u duhu crnog talasa – živeo dobar film.“

Publici su se obratili i Dragan Marinković i Petar Ristovski, dobitnići druge i treće nagrade „Živojin Žika Pavlović“ za režiju.

Nataša Ninković, dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u filmu „Ajvar“ pozdravila je publiku putem video poruke istakavši da joj je neizmerno žao što nije u mogućnosti da primi nagradu u Leskovcu:

„Jako sam srećna što sam primila ovu nagradu. Zahvaljujem se žiriju što je prepoznao moj i Sergejev rad u ne baš lakoj konkurenciji. Zahvaljujem se i mojoj rediteljki Ani Mariji Roši što je napisala ulogu za mene i što me je spojila u kadru sa mojim kolegom sa klase. Nije bilo lako držati Sergeja na jednom mestu mesec dana, ali se isplatilo. Leskovačka publiko, hvala i vama što nas uvek podržavate.“

Video porukom publici su se obratili i Sergej Trifunović, dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu u filmu „Ajvar“ kao i Ivan Salaj, dobitnik nagrade za najbolju produkciju za film „Osmi povjerenik“.

Radoslav Stanišić, dobitnik Specijalnog priznanja Darka Bajića za film „Poslednji YU filmski romantik“ istakao je da mu je posebno zadovoljstvo što prima nagradu za film koji je posvetio svom profesoru Radomiru Baji Šaranoviću, a još veće što mu je, prema njegovim rečima, nagradu uručio Šaranovićev naslednik – profesor Bajić.

Festival je zatvorio reditelj i glumac Mima Karadžić stihovima pesme „Proljeće“ Vitomira Vite Nikolića.

LIFFE se tokom svoje jedanaestogodišnje istorije razvio u prestižnu manifestaciju koja daleko prevazilazi lokalne okvire i ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih stvaralaca.

Ovogodišnje izdanje LIFFE-a činio je takmičarski program na kom su se našli filmovi po izboru selektora festivala Milana D. Špičeka i umetničkog direktora i selektora Darka Bajića.

Za prestižne festivalske nagrade takmičilo se pet domaćih i osam regionalnih filmova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.