U trendu

Zbirka priča „Moritati i legende“ Gohumila Hrabala

BEOGRAD – Tradicionalna tribina Književni klub koja se održava prvog petka u mesecu u kafeu „Delfi“ u SKC imala je večeras za temu zbirku priča Bohumila Hrabala (1914-1997) „Moritati i legende“.

Na 43. Laguninomg književnom klubu, zbirci Hrabalovih priča koje do sada nisu prevođene na srpski jezik o knjizi „Moritati i legende“ velikog češkog pisca Bohumila Hrabala govorili su književni kritičar Milan Vlajčić i umetnički par Boris Burić i Nenad Racković. Razgovor je moderirala urednica izdanja Janja Stjepanović.

Stjepanovića je publici, u kojoj je bila i udovica Aleksandra Ilića, koji je preveo knjigu i napisao obiman pogovor, kazala da je ovo bio poslednji prevod Ilića, profesora na Filološkom fakultetu i ambasadora Srbije u Češkoj.

Hrabal je u knjigu uvrstio 12 priča smeha i jeze i one su inspirisane „krvavim“ poemama i legendama koje su se nekada pripovedale po vašarima pred oduševljenom masom slušalaca.

„Osluškujući anegdote ispričane u galami pivnica i brbljanja u berbernicama gde se rešavaju ‘svetska pitanja’ koristeći nadrealističke rasprave i pisma koja su mu slali čitaoci da bi euforično hvalili ili najvurgalnije vređali njegova dela, Hrabal pretvara glas naroda u groteske i balade u kojima veliča običnog čoveka i iako je usredsređen na moderne teme on uspešno čuva ono dirljivo-smešno i ono zastrašujuće-jezivo koje potiče iz folklora“, ocenio je Vlajčić.

Kada je razgovarao sa Ilićem, s kojim je drugovao od 1964. on ga je upozorio da ova zbirka priča „Moritati i legende“, ne liči ni na jednu prethodnu Hrabalovu knjigu, istakao je Vlajčić i dodao da se u to i sam uverio kada ju je pročitao.

Prema rečima Vlajčića, Hrabal je bio izuzetno talentovani pripovedač koji je od svakog događaj umeo da načini priču i to je slučaj i sa ovom zbirkom.

Podsetivši da su filmski stavaroci veoma rado ekranizovali Hrabalova dela jer su bila „filmična“, Vlajčić je naveo da je od priče „Legenda o Kainu“ nastala novela koja je slavnom režiseru Jiržiju Menclu poslužila kao predložak za scenario „Strogo kontrolisani vozovi“, kome je pripala nagrada Oskar kao najboljem filmu 1967. godine.

Prema oceni Burića ove priče nastale u ranom periodu Hrabalovog stvaralaštva „nose sve vrline proze velikog češkog pisca-crni humor, paradoks egzistencije, apsurd, tragično i komično“.

U zbirci je i priča „Legenda o Kainu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.