U trendu

Mnogi prave istu grešku kada spremaju pitu: Evo šta treba uraditi da bi ispala ukusna, a ne suva i gumena

Pita je jedno od omiljenih jela na našem podneblju, Srbi je rado prave i konzumiraju i u slatkoj i u slanoj varijanti

Pita sa gotovim korama priprema se lako i brzo i ne zahteva neki preterani trud. Uglavnom je sve gotovo za manje od sat vremena. Ako pravite domaće kore za njih su vam potrebne veštine, ali postoje sjajni i laki trikovi koji će vam pomoći da ih napravite savršeno. Kako danas ljudi nemaju puno vremena, pre će se odlučiti za kupone nego domaće kore, jer je pita jednako ukusna.

Ipak, nije sve tako jednostavno, a mi vam donosimo 6 saveta koji će vam pomoći da kore pripremite kako treba da bi pita ispala ukusna, a ne suva i gumena.

1. Ostavljate kore napolju

Kore bi trebalo da budu hladne kada se s njima radi. Ako su stajale u zamrzivaču, odledite ih u frižideru, a ne na sobnoj temperaturi. Sobna temperatura dovešće do toga da kore budu gumene kada se pita ispeče.

2. Ne pokrivate ih

Kore koje trenutno ne koristite moraju biti pokrivene vlažnom krpom, kako se ne bi isušile na vazduhu, što se, kao što zna svako ko radi s korama, dešava „brzinom munje“.

3. Kvasite ruke

Ruke bi trebalo da vam budu suve dok radite s korama, a ne bi trebalo da stavljate ni brašno na radnu površinu.

Srpska gibanica, ali ona prava od koje se prsti ližu: Spremite je ovako i neće splasnuti, biće vazdušasta danima

4. Ne stavljate masnoću

Neophodno je da kore premazujete uljem ili istopljenim puterom kako bi pita bila ukusna. Ako to ne uradite biće suva i bezukusna.

5. Ne sečete je pre pečenja

Ovo nije korak važan samo da biste lakše sekli gotovu pitu. Iz nje će tokom pečenja kroz rezove izlaziti višak pare, pa će se tako pita ravnomerno ispeći i podići ako fil sadrži jaja, u suprotnom rizikujete da nabubri i „eksplodira“ na jednom mestu.

6. Uradite sve, i onda se setite da upalite rernu

Rerna neka se zagreva dok spremate pitu, tako se kore neće sušiti dok čekate da se zagreje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar