U trendu

Trikovi profesionalaca za supe i čorbe: To šta oni dodaju, vama nikad ne bi palo na pamet

U mnogim porodicama ručak se ne može da zamisliti bez dobre supe ili čorbe. I koliko god njihova priprema delovala jednostavno, često nam kod kuće ne ispadne tako dobro kao u restoranu ili kao što su je kuvale naše bake.

A za poboljšanje ukusa postoje tri trika koja koriste profesionalni kuvari.

Iskoristite ostatke

Po principu ništa se ne baca, ostaci drugih jela mogu biti odličan tajni sastojak koji pravi razliku. Možda vama deluje nespojivo, međutim, neke kombinacije su prava eksplozija ukusa. Tako Frenk Palermo, vlasnik poznatog njujorškog restorana Claws Seafood Market čuva masnoću od slanine za svoju – supu od školjki!

“Možda nije najzdravija, ali daje onaj dimljeni bogati ukus koji će je izdvojiti”,  ističe on i objašnjava da ovu masnoću upotrebljava umesto maslaca i ulja.

Sačuvajte kosti

Trebalo bi da sačuvate koske i hrskavicu. A onda ih kuvate dugo i na tihoj vatri. Mnogi kuvari preporučuju da se kosti i ostaci mesa najpre malo ispeku u rerni kako bi došlo do reakcije koja će pojačati i promeniti ukus. Ovo je zapravo jedan od najvažnijih koraka koji supu ili čorbu čine posebnim, dajući im jedinstven ukus, ali i vitamine.

Dodavanje kiseline

Kašika sirćeta totalno će promeniti ukus vaše čorbe. Ipak, mnogi kuvari vole da koriste sok od citrusa, pastu od paradajza ili čak vino ili pivo. Tako se ukus pojačava, a kiselina koju želite treba da se doda pred kraj kuvanja ili neposredno pre posluživanja.

Još jedan koristan trik je rendanje korice pomorandže jer će ona istaći slatkoću povrća i suzbiti masan ukus mesa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar