Ovo su glavni trikovi za najsavršeniju slavsku pogaču ikada! Samo ovako neće da se rascveta

Svake godine domaćice se trude da naprave što bolje slavske kolače, odnosno pogače.

Pravljenje savršenog slavskog kolača može biti izazov, kako pronaći prave mere za kolač, kako ga ukrasiti i kako da ne puca slavski kolač?

Pravilo je da domaćica obavezno umesi slavski kolač sa osveštanom vodicom, kako bi, po predanju, zaštitnik doma uvek bio uz porodicu koja ga svetkuje. Ali, mešenje slavskog kolača za mnoge, pogotovo za mlade domaćice predstavlja izazovan posao, jer ili ne naraste dovoljno, ili se rascveta, ili „izađe“ iz posude u kojoj je pečen.

Da vam se to ne bi dogodilo, važno je da prilikom pripreme slavskog kolača poštujete dva važna pravila – kolač mora da bude dobro umešen, a posudu u kojoj ćete ga peći morate da stavite u baš vrelu rernu.

Takođe, tekstura testa je odlučujuća za kvalitet pogače. Ako se lepi za prste to znači da treba dodati još brašna, a tvrdo testo treba razrediti, jer za rezultat želite da dobijete mekano, vazdušasto testo.

Slavski kolač se nalazi blizu gornjeg grejača u rerni. Slavski kolač uvek smestite na sredinu rerne, jer onaj deo koji je bliži gornjem grejaču će se više sušiti i postoji mnogo veća mogućnost da pukne kolač.

(Kurir.rs/ŽenaBlic)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.