U trendu

Usoljena zelen – domaći mešani začin

Sastojci

 • 2 kg mešane zeleni (šargarepa, koren peršuna, koren paškanata, celer, lišće peršuna, lišće celera i ako želite stavite i lišće šargarepe – 100 grama tog lišća ima 5 puta više kalcijuma od 100 grama mleka, a ukus je potpuno neutralan kad se skuva)
 • 400 grama soli

Način pripreme

Pojedinačne količine odrediti po svom ukusu. Izrandajte zelen (ili isitnite u secku), iseckajte sitno lišće, stavite so i dobro izmešajte. Nek malo odstoji da „splasne“ i stavljajte u staklene tegle dobro pritiskajući da se istisne vazduh. Ako sad stavljate pa je zelen još sveža i puna vode, imaćete i dosta tečnosti povrh povrća, ali ne smeta i da je imate i da je nemate – isto stoji i ne kvari se. Povežite i sklonite u ostavu. Samo pazite kad dodajete jelima da jelo ne solite.

(Dušica K, Zrenjanin)

4 komentara
 1. Dušica K.

  Drago mi je, Nebojša, da vam se dopalo. I ja sam pre neki dan otvorila teglu, ali od jeseni 2013. To mi je baš zgodno kad kuvam na brzinu, nema pranja i struganja povrća, sve imam gotovo.

 2. Nebojša

  Bravo, bravo, bravo, ovo je savršen recept, ja sam ga probao još prošle godine i potpuno sam oduševljen, povrće se održalo do sad, da li možete da verujete da sam poslednju teglu od oktobra 2012. izvadio upravo sad i da nije uhvatila ni koricu na vrhu tegle, dakle, još jedanput – SAVRŠENO!!!

 3. Vesna Đokić

  Bravo! I sama sam pravila slično, ali ću već sutra da isprobam vaš recept. Lišće šargarepe nisam nikad koristila do sada, ali u svakom slučaju, hvala Vam za podatak o njenim korisnim sastojcima i neutralnom ukusu. Pozdrav.

 4. Dušica K.

  Ne znam kako se desilo da u sastojcima piše 2 kilograma povrća, a ne piše koliko soli. Da ispravim.
  Treba na 2 kg povrća 400 grama soli, ili drugačije rečeno, za 5 kilograma povrća treba 1 kilogram soli.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike