U trendu

Federer uskoro postaje milijarder, ulazi u najelitnije društvo sportista

Iako poslednjih godina sportisti zarađuju astronomske cifre, mnogo više od sponzorskih ugovora nego od uspeha na terenu, zapravo je među njima samo četiri milijardera. Peti bi mogao već ove godine da postane Rodžer Federer.

Švajcarski teniser bi do kraja 2021. godine trebalo da se pohvali da na računu ima čak devet nula, baš kao što su pre njega u tome uspeli Majkl Džordan, Tajger Vuds, Flojd Mejveder i od nedavno i Kristijano Ronaldo.

Federer je prošle godine odigrao tek dva turnira, a u 2021. godini tek dva meča. Prošao je kroz dve operacije kolena i trenutno se u Ženevi priprema za povratak na teren, te hvata pravu formu za Rolan Garos.

Sa 40 godina, koliko puni 8. avgusta, i dalje ne razmišlja o penziji, ali se sve češće svode računi o njegovoj karijeri. Uz 20 grend slem titula i mnogo rekorda, ostaće upamćeno i da je prvi teniser koji je postao milijarder.

Samo od turnira je u karijeri zaradio 129 miliona dolara, a po po tome je od njega bolji samo Novak Đoković.

„Forbs“ je najavio da bi Federer već 2020. godine mogao do milijarde, ali je propustio gotovo čitavu sezonu, pa je taj cilj odložen (barem privremeno) prenosi Nova.rs.

Švajcarac je već dve decenije sportska zvezda koju sponzor želi da privoli da sarađuje sa njim. Brendovi su impresivni, pa tako samo od toga što na zglobu nosi „Roleks“ kada podiže trofeje i fotografiše se prihoduje oko 15 miliona svake godine.

Nije poznato koliko automobila marke „Mercedes“ ima u svojoj garaži jer svake godine dobije barem jedan od brenda, koji mu uz to plaća i pet miliona dolara.

Od nedavno na reklama vidimo i Federera kako priprema testeninu za šta zaradi više nego bilo koji kuvar kome je to profesija (godišnje oko 40 miliona), reklamira luksuzni „Moet“, tu su „Lindt“, „Kredit Svis“ i mnogi manji sponzori, te proizvođači različitih sportskih oprema.

Odavno je poznato da Federer ima izuzetan njuh za biznis, a ne samo za tenis. Ugovore je sklapao proračunato (ima nekoliko doživotnih), ali je nedavno odlučio da odbaci „Najki“ kako bi promovisao svoju liniju patika i potpisao unosni ugovor sa drugim proizvođačem patika.

Nedavno je kupio novu kuću na obali Ženevskog jezera, koju je platio „tričavih“ 6,5 miliona evra. Uostalom, šta je to za čoveka koji je verio suprugu Mirku prstenom od milion dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.