U trendu

Generalna proba pred SP: Španovićeva skače u Londonu

Sa 6,79 m postignutih u pobedničkom skoku pre tri dana na Dijamantskoj ligi u Lozani Ivana Španović trenutno deli sedmo mesto na svetskoj rang-listi, ali uprkos tome može se proglasiti za glavnog favorita i na današnjoj Dijamantskoj ligi u Londonu, generalnoj probi za Svetsko prvenstvo koje će se održati od 4. do 13. avgusta u istom gradu, na istom stadionu.

Naša rekorderka se na tom stadionu takmičila samo na Olimpijskim igrama 2012. godine, sa 6,41 m se plasirala u finale u kojem je s 6,35 m zauzela 11. mesto, ali od tada je silno napredovala i na 10 uzastopnih velikih takmičenja osvojila 10 medalja. Na mitinzima Dijamantske lige na Olimpijskom stadionu u Londonu do sada nije učestvovala, a skok udalj u ženskoj konkurenciji bodovao se samo 2014. godine…

Skok od 6,79 metara naša najbolja atletičarka postigla je na prvom takmičenju u ovoj sezoni, s kojim je odocnila zbog povrede lista leve noge, i to iz samo dva ispravna od pet skokova (petu seriju je propustila zbog bola u stopalu), ali u trećem pokušaju preletela je preko 6,90 m uz prestup od četiri centimetra.

Da li će Španovićeva pojaviti na zaletištu na Olimpijskom stadionu u Londonu bilo je neizvesno do juče a razlog je povreda stopala zarađena na mitingu u Lozani. Povredu je izazvala daska za odskok koja je bila postavljena iznad tartana znatno više no što je normalno, pa su i ostale skakačice imale problema zbog toga, a najviše Britanka Šara Proktor koja je morala da odustane posle drugog pokušaja. Proktorova je zbog toga odustala i od nastupa pred svojom publikom u Londonu…

Španovićeva i trener Goran Obradović odlučili su da se pre odluke konsultuju s lekarom naše reprezentacije dr Jovana Đurovića, koji ima ordinaciju u Londonu. pregled im je bio zakazan za sinoć, ali odluka da Španovićeva danas izađe na Olimpijski stadion u 15,37 č, za kada je zakazan skok udalj, doneta je ranije.

– Startna lista pretrpela je znatne promene. Pojavile su se atletičarke koje bi mogle da ugroze Ivanin plasman u finale Dijmantske lige u Briselu na kojem će braniti „Dijamantski trofej”. Osim toga stopalo je sada manje boli, pa smo se dogovorili da izvede par skokova i da osvoji bodove koji će joj obezbediti nastup u Briselu. Videćemo kako će to izgledati – javio je Goran Obradović iz Londona.

Organizatori mitinga u Londonu, najavili su su da će se uz velike asove u ostalim disciplinama, u ženskom skoku udalj nadmetati sve tri vlasnice Olimpijskih igara u Riju, ali to više nije izvesno, čak i ako Španovićeva nastupi. Olimpijska vicešampionka Amerikanka Britni Ris, ujedno i najbolja ove godine na otvorenom sa 7,13 m iz Čula Viste 17. juna (najbolja uopšte je Španovićeva s 7,24 m iz „Kombank arene”), odustala je od takmičenja u Londonu zbog bolesti u porodici, iako je time ugrozila i svoj nastup u finalu Dijamntske lige u Briselu.

Najbolji rezultat ove sezone u konkurenciji takmičarki koje su ostale na startnoj listi u Londonu ima svetska i Olimpijska šampionka Amerikanka Tijana Bartoleta (7,01 m), ali njeni skokovi iz Lozane u kojoj je najbolji od šest skokova iznosio samo 6,65 ne daju joj pravo da se nada pobedi.

U odnosu na Lozanu takmičenje skakačica udalj u Londonu biće jače za Kanađanku Kristabel Neti, treću na ovogodišnjim tablicama s 6,92 metra, po ličnom rekordu postignutom prošle godine konkurenciju će pojačati i Australijanka Bruk Streton (7,05 m), koja je ove godine skočila samo 6,53 m, a sve će morati da računaju i na Amerikanku Šekelu Saunders (lični rekord 6,89), koja je u Lozani skokom od 6,68 m pretekla Bartoletu i zauzela drugo mesto iza Španovićeve.

Umesto tri osvajačice olimpijskih medalja u Riju londonska publika moći će da pozdravi vlasnice medalja sa Evropskog prvenstva u dvorani u Beogradu – zlatnu Ivanu Španović, srebrnu Britanku Lorenu Udžen i bronzanu Nemicu Klaudiju Zalman-Rat, koja takođe nije skakala u Lozani. Darja Klišina posle četvrtog mesta u Lozani, propustiće Dijamantsku ligu u Londonu, a zbog domaće publike umesto Proktorove pojaviće se višebojka Katarina Džonson-Tompson, koja je na Svetskom prvenstvu u dvorani 2014. osvojila srebro u skoku udalj sa 6,81 m nadmašivši tada Španovićevu za četiri centimetra.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.