U trendu

Jelena Janković: Baraž zavisi od mog zdravlja

Na prvi pogled, rang lista najboljih teniserki sveta izgleda kao da je naopako postavljena. Kao da se neki kompjuterski virus umešao kada je pravljena. Jelena Janković na 50. mestu!

Najbolja teniserka sveta iz 2008, jedna od retkih koja je na vrhuncu svoje karijere bila u plusu sa sestrama Vilijems, šampionka 15 turnira, na pragu zarade od 20 miliona dolara.

I sve to dovoljno samo za 50. mesto!? Pa kakve su onda onih 49 ispred nje! Ali kompjuter ne greši, svetska lista ne laže. Mučena povredama i slabim igrama, Džej-Džej je toliko pala na VTA lestvici da je u Dohi morala da igra kvalifikacije.

– Sada se dobro osećam, ali moram da vratim igru i samopouzdanje. Da budem opuštena u mečevima, da budem u svim situacijama, da se takmičim, da se borim – pričala je posle trijumfa nad Bugarkom Pironkovom koji joj je i doneo plasman u glavni žreb Katarskog opena.

Otkud vi ovde u kvalifikacijama?

– Imala sam mnogo povreda prošle godine. Pala sam na listi i sada moram ponovo da ih igram.

Zašto vam nisu dali vajld kard za glavni turnir?

– Nisam se prijavila na vreme, jer nisam znala kako to da uradim, odavno je bilo kada sam poslednji put igrala kvalifikacije. Ceo problem je što sam mislila da kao bivši broj 1 imam pravo da dobijem vajld kard. Direktor turnira je hteo da mi da ali nije mogao jer to pravo možemo da iskoristimo na manjim turnirima, a ne na ovakvim kakav je Doha. To je glupo jer mi na njima vajld karte i ne trebaju. Tako nešto ne ide u prilog ni turniru ni meni. Imala sam sreće što je ostala jedna vajld karda za kvalifikacije i što je direktor turnira nikome nije obećao..

Kao da ste opet na početku?

– Da, malo. Ali u trenutku u kome se nalazim, trebaju mi mečevi. Tako da nije loše što sam igrala kvalifikacije. Moram da igram, da se borim, da budem u raznim situacijama, jer se ja dugo nisam nalazila u prilici da povežem nekoliko mečeva. Zato su mi dobro došle, da se polako vraćam u formu, da steknem samopouzdanje. Da ne srljam i ne pravim gluposti jer nemam dovoljno tenisa u reketu.

Kakvi su planovi?

– Ne znam, jer sve zavisi kakva mi ova sezona bude. Ako uspem da se vratim u vrh i zaigram kako treba, igraću još. Ali ako budem morala da igram kvalifikacije na svakom turniru, malo je teško sa 32 godine. To me ne zanima previše,. Trudiću se da se izborim da se vratim tako gde mi je mesto.

A gde je to?

– Prvih deset.

Hoćete li i sledeće nedelje u Dubaiju morati u kvalifikacije?

– Ne, tamo sam u glavnom žrebu jer učestvuje više teniserke. Nadam se da ću uskoro da popravim rejting tako da neću morati više da igram u kvalifikacijama.

Tamo ste 2005. odigrali prvo veliko finale u karijeri, cela Srbija ga je gledala. To je bio početak sjajne serije naših tenisera?

– Da, bio mi je to jedan od prvih velikih uspeha. Bila sam mlada, nosila neku traku na glavi. U polufinalu sam pobedila Serenu, a u finalu imala težak meč sa Lindzi Devenport. Sećam se tog finala. Imala sam 19 godina i izgubila sa 6:4 u trećem setu. Tada sam se zaljubila u Dubai a godinu dana ranije sam osvojila manji turnir u tom gradu, od 75.000 dolara.

Često idete tamo?

– Volim taj turnir, volim da igram u arapskim zemljama. Dobro se osećam ovde, odgovaraju mi uslovi a i provodim dosta vremena u Dubaiju. Imam boravak i, kada je pauza u takmičenjima, odem tamo. Mnogo opušteno se osećam. Volim da provodim vreme u njemu, naročito zimi. To su neke mnogo lepe uspomene.

Taj grad je poznati i po odličnom šopingu. Da li to važi i za vas?

– Da, mnogo trošim ali sada moram da zaradim ponovo kako bih trošila – nasmejala se.

Tri polufinala ste odigrali u Dohi?

– Odgovara mi ovde, samo što sam ja oslabila i nemam snage kao ranije u rukama i nogama a kada se igra uveče, lopte su teške i jako spore. Odgovara mi brža lopta, da može da ode kroz teren, pogotovo na bekhend paraleli.

Da li ste pratili uspehe Srbije u Fed kupu?

– Jesam, koliko sam uspela, jer sam dosta vremena provodila na terenu. Drago mi je što su pobedile i prošle dalje. Sve čestitke, imamo jako dobar i mlad i prespektivan tim. Lepo je videti ih da pobeđuju. One će u budućnosti biti veoma opasne.

Kakve su šanse da vi zaigrate u baražu?

– Sve zavisi od mog fizičkog stanja. Ipak ja sada punim 32 godine. Nije mi lako ni da igram turnire. Jako mi je teško jer ni fizički nisam dovoljno spremna kao ranije da izdržim sve te napore. Postoji veći rizik da se povređujem. Imala sam puno povreda prošle godine, dve rupture, iskrenuće zgloba, leđa me bole. Dosta je problema sa zdravljem tako da mi nije lako da igram konstantno i da pružam veliki doprinos. Ja sam uvek tu i uvek volim da pomognem ali ako je neko bolji ili se oseća bolje, zašto da ne.

Godinama ste bili lider reprezentacije?

– Da ali red je da se mladi dokažu i da se izbore za svoj plasman. Dobro im ide i ne bih želela da kvarim jer sam ja starija a one su naša budućnost. Ja sam na zalasku karijere.

Jeste li razmišljali šta ćete raditi posle tenisa?

– Da se odmorim, da danem dušu, da ovu napaćenu dušu odmorim. Umorio me ovaj sport. Tenis je jako naporan ali doneo mi je i mnogo toga. Zahvalna sam na svemu a hoću da odigram još malo i da vidim koliko mogu. Mislim da mogu jer ne bih želela da završim karijeru i posle se kajem jer sam mogla još. Samo da me zdravlje posluži, daću sve od sebe, jer sam prošlu godinu bukvalno celu propustila zbog povreda. Nisam uspela da uhvatim ni nekoliko nedelju u kontinutiteu. Odigram nekoliko nedelja nespremna pa me nema nekoliko meseci

U Beogradu ste rođeni, u Dubaiju imate boravak, u San Dijegu kuću. Kako raspoređujete vreme između ova tri grada?

– Zavisi od vremenskih uslova. Ja volim svoju zemlju, ja sam Srpkinja i uživam u svojoj zemlji. Dosta vremena provodim tamo, ali da li zato što stalno igram gde je toplo, kada sam bila u hladnom Beogradu, razbolela sam se. Nisam navikla na minus. Zato uvek idem tde je toplije, da malo ugrejem kosti.

Kanjas za nove ideje

Započeli ste saradnju sa Giljermom Kanjasom, nekada osmim teniserom sveta. On će vam biti trener, kakva su očekivanja?
– Baš ovde smo potpisali ugovor i tek nekoliko dana radimo. Potpuno nov odnos. Nove ideje, neke promene, videćemo kako će ići. Zasada dobro ide – kaže Jelena.

Kako ste njega izabrali?

– Tražila sam trenera, on je bio slobodan i dogovorili smo se preko mog menadžera. I za njega je ovo velika novost, pogotovo kada dolazi na pauze između gemova da me savetuje. U muškom tenisu toga nema. Pitao me je kako to ide, ali navići će se, potrebno je vreme da se muškarci naviknu na ženski tenis.

Šta očekujete od njega?

– Tek smo krenuli, sve je novo, naravno sada samo na turniru tako da ne možemo nešto specijalno da radimo. Ima dosta stvari koje bismo voleli da popravimo ali treba malo vremena i da malo provedem na terenu i treninzima da usavršime neke stavri i automatizujemo. Na treningu dobro uradim, ali na meču ne ispadne dobro jer nemam sigurnost i treba mi vremena da dovedem sve u red. Moram dosta toga da popravim, ali mislim da mogu.

(Vojin Veličković, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.