U trendu

Katar uložio 200 milijardi dolara u organizaciju Mundijala

DOHA – Ukupni troškovi organizacije Svetskog prvenstva u fudbalu, koje će biti održano od 20. novembra do 18. decembra u Kataru, iznosiće 200 milijardi dolara.

Mundijal u Kataru biće najskuplji u istoriji, a koštaće skoro 20 puta više od Svetskog prvenstva, koje je pre četiri godine odigrano u Rusiji, prenosi „Hina“.

Troškovi organizacije SP 2014. u Brazilu iznosili su samo 15 milijardi dolara.

Novoizgrađeni stadionu u Kataru koštali su više od sedam milijardi dolara. Sistem metroa, koji povezuje pet od osam stadiona, koštao je oko 36 milijardi dolara. Nekoliko milijardi dolara iznosili su i troškovi rekonstrukcije međunarodnog aerodroma Hamad u Dohi, a izgrađeni su i novi putevi, hoteli, dvorane…

Katar ima samo 2,8 miliona stanovnika, a jedna je od najbogatijih zemalja sveta. Veliki deo infrastrukturnih troškova, koji su pripisani SP, deo su šireg plana razvoja zemlje do 2030. godine.

Grupe za zaštitu ljudskih prava vrše pritisak na Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA) i Katar kako bi isplatili odštetu brojnim radnicima koji su preminuli ili su povređeni tokom izgradnje objekata za Mundijal.

Čelnici Katara se nadaju da će ovu zemlju tokom SP da poseti više od 1,2 miliona stranih navijača, a očekuju ukupnu zaradu od Mundijala od 20 milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.