U trendu

Kritike medijima zbog objavljivanja fotografije Sake uz izveštaj o porazu Engleske

Pojedini britanski mediji kritikovani su zbog toga što su uz vest o porazu fudbalske reprezentacije Engleske od Islanda objavili fotografiju igrača Bukaja Sake.

Engleska je u petak na londonskom Vembliju izgubila od Islanda 0:1, u pripremnoj utakmici uoči Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Saka je ušao u igru u 65. minutu, ali su brojni engleski listovi uz tekst o porazu objavili samo njegovu fotografiju, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Objavu izveštavanja istakao je bivši engleski reprezentativac Jan Rajt, koji je rekao da oni koji odlučuju šta ide na stranice, znaju šta rade.

Listovi Star i San su pomenuti zbog korišćenja Sakine fotografije, dok je Telegraf koristio fotografiju 22-godišnjeg fudbalera Arsenala da ilustruje ocene igrača na društvenoj mreži X.

Na sajtu BBC Sporta koji je tekstualno prenosio utakmicu i tokom meča menja glavnu fotografiju, takođe je bila objavljena fotografija Sake, kada je ušao u igru.

U otvorenom pismu urednicima, Toni Barnet izvršni direktor grupe koja se bavi borbom protiv diskriminacije u fudbalu Kick It Out, rekao je da mediji moraju da „zapamte svoje odgovornosti“.

„Dočekujući Evropsko prvenstvo, navijači se sa pravom pitaju da li će engleska ekipa ponovo doživeti ono što se dogodilo Saki, Markusu Rašfordu i Džejdonu Sanču nakon poslednjeg Evropskog prvenstva, kada su sva trojica pretrpela strašna zlostavljanja na internetu zbog događanja na terenu. To je pitanje koje mi postavljamo“, naveo je on.

Saka, Rašfrod i Sančo su na društvenim mrežama vređani na rasnoj osnovi nakon što su promašili jedanaesterce u finalu Evropskog prvenstva 2021. godine u porazu od Italije.

Barnet je dodao da je bilo napretka, ali da je njegova organizacija prošle sezone, kao nikad ranije, dobila više izveštaja, na internetu i na stadionima, usmerenih na igrače i da, šta god da je ostvareno, jednostavno nije dovoljno.

„Ne treba podsećati da uticaj targetiranja tamnoputih igrača u medijima ima dugu istoriju i da se oseća nadaleko. Šalje poruku da nisu dobrodošli i šalje poruku zlostavljačima na internetu da je targetiranje igrača dozvoljeno“, naveo je.

„Ali to takođe šalje poruku navijačima iz crnačkih i etničkih manjinskih zajednica da oni ne pripadaju i da i oni mogu biti zlostavljani. To treba uzeti u obzir prilikom pisanja naslova ili odabira fotografija kako se rokovi približavaju. Reči i slike putuju daleko, udarajući jače nego što možete da zamislite“, dodao je Barnet.

Saka je debitovao za reprezentaciju Engleske u oktobru 2020. godine i od tada je odigrao 33 utakmice i postigao 11 golova.

„Sada više nego ikada treba da podržimo ove mlade ljude. Svi možemo da vidimo šta se dešava i ko je postavljen da bude lice poraza. Hajde da naša energija bude fokusirana na pružanje čiste ljubavi i podrške tokom turnira“, rekao je Rajt.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.