U trendu

MOK privremeno suspendovao Lamina Dijaka

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) privremeno je danas suspendovao svog počasnog člana, bivšeg predsednika Međunarodne atletske federacije (IAAF) Lamina Dijaka povodom istrage o njegovom učešću u prikrivanju dopinga.

Protiv Dijaka je prošle nedelje pokrenuta istraga u Francuskoj zbog navoda o korupciji prilikom prikrivanja dopinga, kao i za pranje novca.

MOK je pozvao IAAF da pokrene disciplinske postupke protiv sportista koji su prekršili pravila o dopingu.

U saopštenju MOK je naveo da bi sportisti, treneri i čelnici učesnici Olimpijskih igara koji su pomenuti u jučerašnjem izveštaju Nezavisne komisije Svetske anti-doping agencije (WADA), a za koje se dokaže da su prekršili pravila o dopingu, trebalo da budu kažnjeni i da im se oduzmu sve medalje.

„Svojom politikom nulte tolerancije protiv dopinga, posle zaključenja postupka, MOK će preduzeti sve neophodne mere i kazne u vezi sa oduzimanjem i novom dodelom medalja, ali i mogućim isključenjem sa Olimpijskih igara“, navodi se u saopštenju.

WADA je u svom izveštaju navela da je ruska vlada podržavala doping svojih atletičara i preporučila doživotne suspenzije za petoro sportista i petoro trenera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.