U trendu

Nataši Kovačević Nacionalni orden Francuske za zasluge

BEOGRAD – Nekadašnjoj srpskoj košarkašici Nataši Kovačević svečano je danas uručen Nacionalni orden Francuske za zasluge.

Kako se navodi u saopštenju ambasade Francuske, orden je uručio ambasador Pjer Košar.

„Orden zasluga je uz Legiju časti, jedan od dva francuska nacionalna ordena. Cilj je da nagradi „posebne zasluge“ bilo da su civilne ili vojne. Ovaj orden je, 1963, uspostavio Šarl De Gol. Srećan sam što Vam je ovo tako prestižno odlikovanje dodeljeno, u ime predsednika Republike Francuske. Vi predstavljate mladu generaciju Srbije i Vaš izuzetni životni put je već inspiracija za sve one koji Vas prate. Ovo zasluženo odlikovanje ispunjava ponosom Vaše prijatelje i Vaše bližnje koji su danas sa nama“, izjavio je ambasador Košar.

U periodu kada ste bili članica košarkaške reprezentacije doživeli ste sa 19 godina tešku saobraćajnu nesreću i zbog teške povrede noge prekinuli karijeru.

„Francuski košarkaški savez je stupio sa Vama u vezu i dao Vam svoju podršku da dobijete prilagođenu protezu u Francuskoj i da započnete rehabilitaciju u Parizu. Već 2014. godine ste ponovo imali loptu u rukama i pokušali nemoguće: da se vratite na teren kao profesionalna košarkašica i takmičite se sa ostalim igračicama. Zahvaljujući vežbama i izdržljivosti uz podršku trenera ženske ekipe Crvene zvezde postali ste prva košarkašica na svetu sa protezom u profesionalnoj košarci“, dodao je ambasador.

Godine 2016, ste odlučili da okončate svoju sportsku karijeru i da se angažujete u Košarkaškom savezu Srbije, da se vratite studiranju i osnujete „Fondaciju Nataša Kovačević“ koja prati mlade sportiste sa poteškoćama, promoviše njihova prava, kao i prava žena u sportu ili pruža pomoć sportistima koji su se odlučili za promenu karijere.

„Na tom putu koji je za Vas značio novi početak upoznali ste Francusku kroz podršku i prijateljstvo koje su Vam pružili Žan Pjer Sita i Goran Radonjić i preko njih Košarkaški savez Francuske. Znam da nekada kažete da je Francuska Vaša „druga domovina“ i Vi ste od sada velika ambasadorka francusko-srpskog prijateljstva. Ovo prijateljstvo živi već vekovima i prevazilazi najteža iskušenja zahvaljujući osobama koje ga kao Vi održavaju svojim primerom, svojim angažovanjem i svojom odanošću.“, poručio je ambasador Košar.

Pre nekoliko meseci, organizovali ste premijeru Vašeg dokumentarnog filma „Skok“ koji iznova prati priču, ali i priču o sportskoj saradnji između naših dveju zemalja u oblasti košarke, naveo je on.

„I kako se prijateljstvo gradi kroz zajednička sećanja vi ste pokrenuli podizanje spomenika na Kalemegdanu Anriju Elu, igraču francuske košarkaške reprezentacije posle Drugog svetskog rata koji je potom postao trener prve jugoslovenske reprezentacije u periodu 1948-1950, krunisanog svetskog šampiona“, istakao je francuski ambasador.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar