U trendu

Neviđeni skandal potresa sport: Nestala teniserka koja je optužila političara za silovanje

Čelnici WTA zapretili su Kini oduzimanjem organizacije svih turnira na njenoj teritoriji ako se ne razjasni situacija sa nestankom kineske teniserke Šuaji Peng.

Peng je 2. novembra objavila pismo u kojem tvrdi da ju je bivši potpredsednik kineske vlade Žang Gaoli silovao.

Peng Šuaj je na društvenoj mreži Weibo 2. novembra navela da ju je nekadašnji vicepremijer Kine prisiljavao na seks uprkos ponovljenim protivljenjima posle jednog teniskog meča pre tri godine. Ona je rekla da je Džanova supruga tada „stražarila ispred vrata“.

Ona je potom nestala, a onda je kineska televizija CGTN poslala imejl izvršnom direktoru WTA Stivu Sajmonu u kojem navodno teniserka tvrdi da je s njom sve u redu i da se odmara kod kuće, a Peng je poručila i da su optužbe o silovanju neistinite.

U tom pismu je navela da je sa nekadašnjim uticajnim članom Komunističke partije jednom imala seksualni odnos pre sedam godina i da je „posle toga imala osećanja prema njemu“. Peng je dodala da nema dokaze za sve što je napisala.

Njene poruke obrisane su oko pola sata posle objavljivanja. Naknadni postovi, komentari i ključne reči kao „tenis“ blokirane su sa kineskog interneta, kao i sve vesti u vezi sa Peng.

Od tada niko nije video ni čuo Peng Šuaj.

„Teško mi je da poverujem da je Peng zapravo napisala pismo ili da verujem u ono što u njemu piše. Spremni smo da zaustavimo sve poslove s Kinom, iako će nam to doneti ogromne komplikacije. Ali ovo što se događa je daleko veće od biznisa“, rekao je Sajmon.

Kineski Šenžen dobio je domaćinstvo završnog turnira godine za teniserke do 2028. godine, a ovo takmičenje je dolaskom u Kinu udvostručilo nagradni fond.

Udruženje teniskih profesionalaca PTPA, osnovano na ideju Novaka Đokovića, pružilo je punu podršku Peng.

„Moramo da se ujedinimo i izrazimo volju kako bismo preuzeli akciju. Osim ako se ne dokaže da je Šuaji Peng dobro. Ne postoji ništa važnije od zdravlja i sigurnosti tenisera“, navodi se u saopštenju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)