Porodica Žila Bjankija tuži Formulu 1

Foto: Beta

Porodica preminulog vozača Formule jedan Žila Bjankija pokrenuće pravni postupak zbog njegove smrti, preneli su danas britanski mediji.

Bjanki (25) pretrpeo je smrtonosne povrede glave, kada je njegov automobil udario u dizalicu u trci za Veliku nagradu Japana u oktobru 2014. godine.

Advokati porodice Bjanki će tužiti vladajuće telo Formule jedan, tim Marusiju za koji je vozio, kao i grupu kompanija koje kontrolišu medijska prava F1.

Porodica veruje da su pojedine akcije tuženih doprinele nesreći.

Kako se navodi u saopštenju, greške su napravljene u „planiranju, vremenu, organizaciji i sprovodjenju“ trke, koja je, kako tvrde, održana u opasnim uslovima tokom sezone tajfuna u Japanu.

„Smrt Žila Bjankija je mogla da se izbegne“, rekao je jedan od advokata porodice Džulijan Čembrlejn britanskim medijima.

Otac francuskog vozača Filip Bjanki kazao je da porodica želi pravdu i da se utvrdi istina o odlukama koje su doveli do smrti njegovog sina.

„Kao porodica imamo toliko pitanja na koja nismo dobili odgovore i uvereni smo da je nesreća mogla da se izbegne da nije napravljeno mnogo grešaka“, kazao je Filip Bjanki.

Žil Bjanki je umro 17. jula prošle godine, devet meseci posle sudara u Suzuki.

On je bio prvi vozač Formule jedan koji je umro od povreda zadobijenih u trci posle više od dve decenije.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar