U trendu

Rasističke uvrede igračima Nemačke na utakmici sa Srbijom

BERLIN – Nemačka policija pokrenula je istragu protiv navijača koji su na utakmici reprezentacija Nemačke i Srbije rasistički vređali nemačke reprezentativce stranog porekla.

Na rasističko vređanje ukazao je nemački sportski novinar Andre Foigt, koji je o ispadima nemačkih navijača protiv Liroj Sanea postavio video na društvenim mrežama.

Njegova objava brzo se raširila preko društvenih mreža, a i mnoge njegove kolege podržale su njegov stav da takvi ispadi ne smeju da se događaju na stadionima.

„Iza mene su sedeli ljudi koji nisu sigurno došli na stadion zbog fudbala, već zbog pića. To su bila tri mladića, koji su u prvom poluvremenu govorili samo gluposti. U čitavom sektoru se primetilo da niko nije želeo da budu među njima“, preneo je Foigt.

U drugom poluvremenu, prema njegovim rečima, situacija je eskalirala.

„Svaki put kada bi Sane dobio loptu oni su mu upućivali uvredljive nazive kao ‘crnčuga’, ‘Bimbo’, dok su Ilkaja Gindogana nazivali Turčinom i dobacivali mu na ‘pseudo-turskom'“, dodao je on.

Policija u Volfsburgu, gde je odigrana utakmica, pokrenula je istragu, a to je potvrdio i Fudbalski savez Nemačke (DFB), koji je najoštrije osudio verbalne napade na Sanea i Gindogana.

U saopštenju DFB se navodi da su ova dva reprezentativca na utakmici protiv Srbije „od strane male grupe gledalaca“ neprestano vređana.

„Zahvaljujući jednom navijaču DFB je, preko kupca ulaznica, uspeo da otkrije ‘nemile gledaoce'“, ističe Savez u saopštenju.

Inače Foigt je, nakon što su mu dojadili rasistički komentari navijača, njima uputio kritike, na šta su oni odgovorili: „Naše žene siluju i to je tebi u redu. Na Samitu G20 pale se kola i to je tebi u redu“.

Foigt je, preko svoje video poruke, pozvao sve Nemce da, kada se ovako nešto dešava pored njih, obavezno reaguju, jer ako niko ne bude tim ljudima nešto rekao, onda će to ići sve dalje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar