Španija: Uhapšeni menadžeri zbog lažnih transfera fudbalera

HAG – Španska policija je uhapsila dvojicu fudbalskih menadžera u jednoj od najznačajnijih evropskih agencija za posredovanje u sportu pod optužbom da su od 2018. proneverili više od 10 miliona dolara, tako što su obavljali lažne fudbalske transfere.

Optužba ih tereti za pranje novca i utaju poreza.

Nakon zajedničke akcije Europola i španske poreske policije, pokrenuto je pet krivičnih postupaka, a poziv za saslušanje će u narednim nedeljama dobiti još nekoliko desetina lica koja se dovode u vezu sa ovim slučajem.

U drugoj polovini februara u Španiji je izvedeno nekoliko policijskih upada na imanja koja se dovode u vezu sa osumnjičenima.

U istrazi je ustanovljeno da su ugledni sprotski agenti i menadžeri organizovali lažne transfere fudbalera u jedan kiparski klub s ciljem da operu velike sume novca i izbegnu poreske obaveze.

Novac je stizao na račune više kompanija nepoznatih vlasnika, a oko 10 miliona dolara vraćeno je u Španiju kroz kupovinu luksuznih imanja i jahti.

Istraga je pokazala da su fudbalski agenti bili deo razgranate kriminalne mreže koja je sarađivala sa fudbalskim klubovima u nekoliko zemalja među kojima su Belgija, Kipar i Srbija.

EU je još 2010. godine uvela mere da bi osigurala kontinuitet u borbi protiv međunarodnog i organizovanog kriminala.

Te mere su odlukom Saveta EU produžene do 2021. a cilj je da EU spreči pretnje organizovanog i međunarodnog kriminala na „koherentan i metodičan način“, kao i da se ojača saradnja relevantnih službi iz zemalja članica EU i onih koje to nisu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.