najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Suspendovan i Platini, Fifa u najvećoj krizi ikad

Svetska fudbalska federacija (Fifa) ponovo je teško pogođena, pošto je njena etička komisija suspendovala i predsednika Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišela Platinija sa 90 dana suspenzije, dan nakon što je ista kazna izrečena i predsedniku Sepu Blateru.

Najveća kriza u istoriji Fife dodatno je pogoršana izrečenim suspenzijama generalnom sekretaru Žeromu Valku, koji je takođe dobio 90 dana, kao i potpredsedniku Fife Čung Mong-džunu, koji je suspendovan sa šest godina i kažnjen sa 100 hiljada švajcarskih franaka.

Za sada je nejasno ko rukovodi organizacijom.

Sve ove suspenzije izrečene su zbog krivičnih istraga koje se vode protiv ovih funkcionera. Istraga protiv Blatera uključuje i plaćanje oko dva miliona dolara Mišelu Platiniju 2011. godine, dok je Valk u septembru suspendovan na neodređeno zato što je navodno neovlašćeno prodavao ulaznice za Svetsko prvenstvo.

Neposredno pre objavljivanja odluke Etičke komisije, Platini je oštro kritikovao navode o primanju novca, ocenivši da su oni “zlonamerni” i da služe da mu ukaljaju reputaciju.

Čung je planirao da nasledi Blatera na kormilu Fife. On je 6. oktobra oštro kritikovao sadašnjeg predsednika, navodeći da bi trebalo da iz svog džepa plati štetu nanesenu reputaciji organizacije za vreme njegovog mandata.
Protiv ovog južnokorejskog industrijalca pokrenuta je istraga u januaru ove godine zato što je navodno sa bivšim predsednikom Fudbalskog saveza Engleske Džefom Tompsonom napravio dogovor da na glasanju o domaćinstvu mundijala 2018. i 2022. glasaju jedni za druge.

Etička komisija je u saopštenju navela da je on kriv za kršenje pravila ponašanja, pravila poverljivosti, dužnosti saradnje i izveštavanja, obaveza strana da sarađuju i opštih obaveza o saradnji.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike