U trendu

Tri puta su pred Novakom Đokovićem, koji god da izabere biće jako težak!

Novak Đoković moraće dobro da razmisli u narednih nekoliko dana, a možda i nedelja, jer odluka koju donese može da bude sudbonosna.

Australijan opena u osmini finala, i ponovnog osećaja bola u laktu desne ruke, Đoković je shvatio da nešto mora da konkretno uradi kako bi se vratio u pravu formu.

Novi bolovi koje oseća samo su anulirali svu onu pauzu od jula 2017. i doneli nove glavobolje, prenosi Telegraf.

Đoković sada ima pred sobom tri puta:

1. Operacija lakta

2. Nova pauza kako bi se povreda sanirala

3. Povlačenje iz tenisa zarad zdravlja

Operacija je možda i najbolje rešenje za povređeni lakat,  jer bi zauvek rešila problem , ali ona nosi i niz drugih rizika. Naime, nema čvrstih garancija da će se sve završiti kako treba i da će se funkcija tetive lakta vratiti u normalno stanje. Zato Đoković toliko i odlaže tu mogućnost.

Naravno, on zna i jedan primer iz teniske prakse koji je doživeo njegov dobar prijatelj Gustavo Kirten zvani Guga. On je bio dominantan pre nekoliko godina, bio prvi na svetu (2000),  na šljaci dominirao  osvojivši tri Rolan Garosa u pet godina (1997, 2000, 2001), ali je morao da operiše kuk. Nakon toga više nikada se nije vratio u teniski vrh a imao je 25 godina. Postao je prosečan igrač.

Osim Kirtena ima i drugih primera gde su teniseri posle određenih zahvata izgubili nivo igre, ali je ovaj najupečatljiviji, pogotovo što je Novakov veliki prijatelj.

Druga mogućnost je da ponovo ode na pauzu od nekoliko meseci, ali šta bi time dobio? Izgubio bi ponovo kontinuitet takmičenja, a pitanje je da li bi lakat reagovao na nove jače treninge i nastupe.

Niko ne može da garantuje da to ponovo neče biti izgubljeno vreme, kao ovo od jula do decembra 2017. Lekari su mu dali dozvolu da nastupi u Melburnu, pa će očigledno morati da promeni lekare.

Najmanje izvesno je da će se Nole povući, jer još ima želje i vatre u njemu da se nadmeće na terenu, a pri tom je i u zrelim godinama, jer ima tek 30 godina.

Međutim, pitanje je u kakvom stanju je njegovo telo i u kakvom stanju će biti ako završi karijeru za sedam godina recimo. Vrhunski sport uzima danak u oštećenju organizma, a Novak je ispred sebe imao dugačak period igranja pod bolovima, i na lekovima. Takođe ima neke primere koji su to mogli da mu pokažu poput Borisa Bekera bivšeg trenera koji ima problem sa zglobovima, koje nije rešio ni posle operacija i da danas jedva hoda. Da ne pričamo o Nadalu koji je već sada poluinvalid zbog kolena, a još uvek igra. Ima i drugih primera iz drugih sportova gde su vrhunski asovi posle karijere imali zdravstvene probleme.

Bilo kako bilo, koji god put da izabere Novak Đoković, biće jako težak psihički i fizički, ali u krajnjem slučaju on mora da misli na ostatak života bez tenisa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.