U trendu

Veterani ruše rekorde u Melburnu

Do pre dve sedmice činilo se da je ovo oproštajna sezona nekih slavnih veterana, ali oni se nisu složili. Umesto povlačenja pred mlađim generacijama, nove rekorde profesionalne ere ispisalo je šestoro polufinalista Melburna, starijih od 30 godina: Rodžer Federer, Rafael Nadal, Stanislas Vavrinka, sestre Serena i Venus Vilijams, te Mirjana Lučić-Baroni.

Nikada za poslednjih 49 godina trojica polufinalista grend slem turnira nisu bila starija od 30 godina, niti dve polufinalistkinje starije od 35 (sestre Vilijams), ali i prosečna starost svih osmoro polufinalista od 32 godine (33 u ženskoj i 31 muškoj) nije do sada zabeležena u profesionalnoj eri, već samo u amaterskoj.

To su rezultati serije iznenađenja na prvom od četiri najveća turnira u sezoni, započete porazima Đokovića i Marija, a nastavljene eliminacijama Halepove, Radvanjske, Cibulkove, Kerberove…. Među poslednjih osam u Melburnu je samo po jedan od prvih osam nosilaca po rangu (četvrti, Vavrinka, i druga, Serena Vilijams).

Melburn je, međutim, pokazao da ATP lista i mladost manje znače od vrhunskog kvaliteta Federera, Nadala ili sestara Vilijams. I još nešto: sve četvoro su imali duge pauze koje su im omogućile da prikupe snage za još jedan juriš na obaranje sopstvenih i apsolutnih rekorda.

To je predah koji godinama nedostaje Novaku Đokoviću, dok će Rodžeru Federeru (17 grend slem titula) i Sereni Vilijams (22) omogućiti da se približe novim rekordima u apsolutnoj konkurenciji. Za šest godina mlađeg Đokovića (12 grend slem titula) je ovakav rasplet ujedno poruka da ni u 30. godini ne mora da se oseća kao veteran.

Nije se tako osećao ni godinu stariji Rafael Nadal, u još jednom duelu generacija. Sa uobičajenim žarom je nadigrao trećeg nosioca Miloša Raonića: 6:4, 7:6(7), 6:4, za svoje prvo grend slem polufinale još od Rolan Garosa 2014. Ali, dok se u drugom polufinalu bore švajcarski veterani Federer i Vavrinka, Španac će igrati sa najmlađim polufinalistim Grigorom Dimitrovom, koji ove godine ne zna za poraz. U 26. godini, bugarski teniser igra vrlo sigurno, a tako je savladao i Davida Gofana, na turniru na kojem je do sada izgubio samo dva seta: 6:3, 6:2, 6:4.

Serena Vilijams se približila finalu sa sestrom Venus, što do sada deluje vrlo realno, s obzirom da nisu izgubile ni set. Johanu Kontu je prošla sa 6:2, 6:3. Novi podvig je načinila Mirjana Lučić – Baroni, protiv Čehinje Karoline Pliškove, šestog nosioca: 6:4, 3:6, 6:4. Sa 17 godina je stigla do polufinala Vimbldona, a 18 godina kasnije ponovila najveći uspeh u karijeri i nadmašila plasman karijere, 32. mesto 1998. Sada je 29, a pred sobom ima najveću šampionku, Serenu Vilijams…

(Marjan Kovačević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.