U trendu

Zašto dete od 15 godina uzima lek za anginu pektoris?

BEOGRAD, 10. februara (Tanjug ) – Ne znamo da li je ruska klizačica Kamila Valijeva prijavila da je uzimala lek trimetadizin, ali ako uzima taj lek iz medicinskih razloga, morala je da prijavi, izjavila je direktorka Antidoping agencije Srbije prof. dr Milica Vukašinović Vesić.

Ona je gostujući u emisiji „Uranak“ na K1 televiziji istakla da još nema zvanične potvrde da je 15-godišnja ruska klizačica, clanica tima koji je osvojio zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, bila pozitivna na dopingu testu.

„Teško je reci da li dete od 15 godina ima tu problematiku sa srcem kao što je angina pektoris. Ako je ima, a da pri tome bude vrhunski sportista, verovatno je nemoguće. Naša Agencija za lekove kaže da ovaj lek nije bezbedan, niti efikasan za mlađe od 18 godina“, izjavila je Vukašinovic Vesić.

Direktorka Vukašinović Vesić je dodala da sportisti mogu da traže izuzeće za određene supstance ukoliko iz medicinskih razloga moraju da ih uzimaju.

„Kamila Valijeva je veoma perspektivna, trenutno je najbolja klizačica na svetu. U medijima se spekuliše, pošto ne postoji nikakvo zvanično saopštenje, da je bila pozitivna u decembru prošle godine, da je tada testirana, a rezultat je tek sada stigao. Prema ruskim izvorima, bila je pozitivna na „trimetazidin“ koji je na listi zabranjenih supstanci od 2014. godine. To je lek za anginu pektoris, pa je veoma diskutabilno šta će devojcici od petnaest godina taj lek“

Govoreći o proceduri testiranja direktorka Antidoping agencije Srbije kaže da se sportisti uvek testiraju nenajavljeno.

„Mogu se testirati izvan takmičenja ili sa samom takmičenju i to nakon završetka nastupa na terenu. Uzima se uzorak urina i dodatno krvi ako je potrebno. Uglavnom sve saznamo iz urina. Ono što dodatno tražimo iz krvi su odredeni parametri i hormon rasta. U našu zemlju rezultati stižu za tri do četiri nedelje iz laboratorije u Austriji. Ti rezultati se šalju i nacionalnoj agenciji, ali i internacionalnoj federaciji i Svetskoj antidoping agenciji. Nema laži, nema prevare. Svi su obavešteni o rezultatu“, ističe Vukašinović Vesić.

Lista zabranjenih supstanci ista je za sve sportiste i nema povlašćenih, podvukla je ona.

„Osim beta blokatora koji su zabranjeni u nekim sportovima – streljaštvu, streličarstvu. U svim ostalim slučajevima ista su pravila i sankcije. I preko hrane se mogu uneti neželjene supstance. Agencija daje mišljenje o hrani i suplementima, ali mi ne znamo kako će neka biljčica da odreaguje.“

Vukašinovic Vesić kazala je da je teško da je Valijeva mogla da uzme sama taj lek.

„Ko su ti ljudi koji se bave decom, to je sada novo pitanje koje se otvorilo. Verujem u mogućnost da se sportisti vrate nakon pozitivnog antidoping testa. Verujem da mogu i da treba da se vrate. Verujem u drugu šansu. Ne znamo okolnosti slucaja, ali maksimalna kazna koju može da dobije je četiri godine“, zaključila je Vukašinović Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.