U trendu

Zavod za sport proslavio 64. rođendan

BEOGRAD – Zavoda za sport i medicinu sporta Srbije obeležio je danas 64 godine postojanja, a ministar sporta Vanja Udovičić istakao je na svečanosti da je ponosan što je bio deo tima koji je uspeo da unapredi Zavod da bude u rangu sa takvim institucijama u svetu.

„Postoje trenuci kada ste ponosni, kada vam je čast da budete sastavni deo istorije koja nas je pratila i definisala i taj ponos ne mogu da sakrijem. Drago mi je što sam bio deo tima zajedno sa Zavodom za sport, koji je pokušao da u nekoj meri obnovi Zavod da on danas izgleda drugačaije i da bude ravopravan sa svim drugim organizacijama u svetu koje se bave sličnim poslom i da dokažemo da Srbija jeste zemlja sporta i sportske medicine“, kazao je Udovičić na svečanosti u Klubu poslanika.

„Taj ponos je nešto što nas je motivisalo i vuklo napred da kroz sve ove godine unapredimo funkcionisanje Zavoda, sa ovim vanserijskim pobeda u prethodnih godinu dana, gde smo održali značajnu medicinski konferenciju, gde smo napravili objekat, stenu za penjanje, za ponos Beograda i Srbije. Sve to je mali deo dostignuća koji smo hteli da uradimo. Preko 18.000 pregleda, unapređena infrstrukture…Težimo ka većim izazovima“, rekao je ministar.

Udovičić je istakao da je najveći izazov da usavršimo naše ljude, stručnjake, da svi oni koji rade sa decom budu pravi reper sistema vrednosti kojem se teži.

„To je pravi izazov za nas. Usavršiti i unaprediti stručni kadar, dati nove mogućnosti za profesionalone sportiste, da otovrimio širom vrata za sve rekrativce. Ne postoji nijedan turnir, nijedno takmičenje, rezulatat, a da Zavod nije bio sastavni deo toga. Kao saučesniku u ovim velikim pobedama, ali i u porazima, uvek je tu da nas podrži, da nas pridobije kad padnemo i da nas prebvetivno sačuva od povreda koje su sastavni deo sporta“, reako je Udovičić.

„Hvala svima koji su učinili da Zavod danas posle 64 godine bude ove što jeste. Hvala zaposlenima, direktorima, svima koji su verovali u ideju Zavoda za sport, svima koji su se nesebično davali . Želim vam mnogo godina u kojima ćete obarati sopstvene rekorde i postavljati visoke ciljeve. Srećan vam 64. rođendan“, poručio je Udovičić.

Direktor Zavoda za sport i medicinu sport Srbije Goran Bojović izjavio je da ova institgucija neprestano radi na tome da unapredi, proširi i poboljša kapacitete i aktivnosti, ali i da širi i razmenjuje otkrića, tehnologije i znanja u oblasti sportske medicine i bude domaćin velikih međunarodnih događaja.

„Sa ponosom mogu reći da planirani projekti vezani za infrastrukturu napreduju, a projekat veštačke stene za sportsko penjanje o kome sam govorio prošle godine je u međuvremenu završen i kao dokaz kvaliteta urađenog došao jei zvanični sertifikat od strane Međunarodne federacije za internacionalna takmičenja. To nam otvara vrata da organizujemo velika takmičenja, tako da je Beograd već potencijalni organizator Evropskog kupa u sportskom penjanju u avgustu mesecu ove godine“, kazao je on.

„Radovi na projektu Multifunkcionalne dvorane napreduju iz dana u dan i ponosan sam naono što mogu da vidim, a posebno jer znam kako će isti izgledati kada dobije svoj konačan izgled savremenog i modernog centra na svetskom nivou“, rekao je Bojović.

Istakao je da je nakon Međunarodne konferencije medicine sporta uspešno održane prošle godine, Srbija ocenjena kao sjajan domaćin i kolaborativni član FIMS-a sa velikim potencijalima, koji je mnogo uradio na promociji sportske medicine u regionu i šire.

„Glavni zadatak i misija Zavoda u 2020. godini je da pokušamo da zaslužimo i dobijemo organizaciju Svetskog kongresa medicine sporta 2024. za koju ćemo se kandidovati u septembru mesecu ove godine u Atini. Pripreme su već počele, a nakon punih 66 godina i davne 1954. kada je Beograd jedini put bio domaćin X Svetskog kongresa medicine sporta, Zavod je spreman da ove godine u septembru u Atini, podnese kandidaturu čelnicima FIMS-a za organizaciju Svetskog kongresa i prezentuje Beograd i Srbiju kao narednog domaćina. Kandidatura je čast i privilegija da se ovako jedan veliki događaj dovede u našu zemlju“, izjavio je Bojović.

On veruje da je u narednim godinama pravo vreme da Beograd ponovo bude epicentar nauke i sporta.

Bojović se zahvalio se ministru sporta Vanji Udovičić, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić na nesebičnoj podršci i saradnji.

Zavod za sport uručio je zahvalnice Fudbalskom savezu Srbije, Košarkaškom savezu Srbije, Odbojkaškom savezu Srbije, Plivačkom savezu, Vaterpolo savezu, Steljačkom savezu, Savezu za školski sport i basketašima Srbije.

Pojedinačne zahvalnice su dobili Slobodan Gejo, treneri Marina Maljković, Slobodan Kovač i Dejan Stanković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.