U trendu

Aleter: Sve više upita nemačkih firmi za investicije u SRB

BEOGRAD – Direktor Nemačko – srpske privredne komore (AHK Srbija) Frank Aleter izjavio je danas da su se od 2011. ili 2012. godine udvostručile nemačke investicije u Srbiji, da sve imaju sve više upita kompanija iz Nemačke za ulaganje u našu zemlju, kao i da će i nakon odlaska Angele Merkel sa čela nemačke vlade ostati dobri ekonomski odnosi dve zemlje.

„Možemo da primetimo da imamo sve veće upite nemačkih preduzeća koje traže informacije i istražuju tržište u Srbiji, što potvrđuje i Razvojna agencija Srbije i sa njima jako dobru saradnju“, rekao je Aleter za TV Tanjug.

Dodao je da će se tek u narednom periodu videti šta će od toga sve biti realizovano, s obzirom je potrebno bar dve godine da se donese odluka o pokretanju proizvodnje u inostranstvu.

Aleter je kazao da je AHK Srbija u maju sprovela anketu kod nemačkih preduzeća, koja je pokazala da bi 90 odsto ispitanih peduzeća ponovo investiralo u Srbiji, kao i da kao izazove vide obezbeđivanje stručne radne snage.

Naglasio je da je Srbija uvođenjem dualnog obrazovanja po namačkom i austrijskom modelu pre dve godine napravila vrlo važan korak.

Na pitanje da li treba da nas plaši odlazak Angel Merkel u političku penziju ili su se naše privrede već toliko povezale da je taj politički deo manje bitan u ekonomskom kretanju napred, Aleter je kazao da su, ipak, politički odnosi dve zemlje esencijalni, kao i međudržavni ugovori koji olakšavaju trgovinu i privrednu.

Kaže da u Srbiji ima oko 400 nemačkih preduzeća koja zapošljavaju 70.000 ljudi, kao i da ukupne nemačke investicije iznose 3,1 milijardu evra.

„Potrebno je da postoje stabilnost i međudržavni ugovori koji omogućavaju slobodnu trogivnu. Iako Merkel neće biti ubudće na čelu nemačke vlade, postoje važni ugovori na bilateralnom nivou i u političkoj sferi, što je jako bitno nemackim investitorima. Mi ih stalno obavestavamo o tome. I dugoročno gledano, tu se ništa neće promeniti“, naveo je Aleter.

Istakao je da je važno da se Srbija pozicionirala kao pozudan partner.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.