U trendu

Bafetov BID najavio partnerstvo s Tojotom za e-automobile

ŠENŽEN/TOKIO – Najveći svetski prodavac automobila, Tojota Motor, osnovaće zajedničko preduzeće sa kineskom kompanijom BID, koja je 25 odsto u vlasništvu investicionog fonda Berkšir Hatavej, poslovnog mogula Vorena Bafeta.

Dve kompanije su danas saopštile da će svaka uložiti po 50 odsto kapitala potrebnog za osnivanje zajedničkog preduzeća, koje će dizajnirati i razvijati automobile na baterije i električnu energiju, prenosi CNBC.

Nisu objavljeni detalji o ukupnoj vrednosti tog poduhvata.

BID i Tojota su naveli u saopštenju da planiraju da kadrove za novo preduzeće obezbede premeštanjem inženjera i zaposlenih u sektorima „Istraživanje i razvoj“ (R&D) iz obe kompanije.

Izvršni potpredsednik Tojote, Šigeki Terašsi, naveo je u saopštenju da kompanija ima „isti cilj – da dalje promoviše široku upotrebu elektrifikovanih vozila“.

Investitor Voren Bafet je stavio veliki ulog „na kocku“ kada je 2008. godine kupio akcije BID-a stekavši vlasnički udeo od 24,6 posto. Procenjuje se da je od te investicije Berkšir Hatavej neto zaradio više od milijardu dolara u poslednjih 10 godina.

BID je osnovan 1995. godine kao preduzeće za prodaju baterija, automobila, bicikala na baterijski pogon, autobusa, akumulatora i kamiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.