U trendu

Begović: Srpski startapi vidljivi na međunarodnoj platformi „Dealroom“

BEOGRAD – Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas da je od velikog značaja to što je inicijativa Digitalna Srbija omogućila vidljivost domaćih startapa na međunarodnoj platformi „Dealroom“, gde je do sada registrovano oko 250 srpskih startapa.

„Ova platforma omogućava našem startap ekosistemu komunikaciju sa svetom, lokalnim nivoom i investitorima. Srbija kreće u svet sa startapima“, rekla je Begovićeva na predstavljanju srpskog startap ekosistema na globalnoj platformi „Dealroom“, u prostorijama Digitalne Srbije.

Ona je istakla da je na platformi „Dealroom“ do sada registrovano oko 250 domaćih startapa i pozvala je one koji to nisu da to učine u narednom periodu.

Ministarka je čestitala je inicijativi Digitalna Srbija što je uspela da se izbori za, kako je rekla, veliku stvar za domaći startap ekosistem.

Direktor inicijative Digitalna Srbija Nebojša Bjelotomić rekao je da je Dealroom referentan sajt.

„Jako je bitno u svetu startapa da ljudi znaju šta radiš. Svaka veća kompanija koja želi da sarađuje, verovatno će prvo otići na sajt ‘Dealroom’ i pogledati da li si na njemu“, rekao je Bjelotomić.

On je istakao da je Digitalna Srbija uspela da se upiše na tu listu uz veliku pomoć Ministarstva nauke, i dodao da su zahvalni za prvih 250 registracija koje su učinili domaći startapi, pošto je krajnji cilj, kako kaže, da svet ima uvid u srpski startap ekosistem.

Osnivač i CEO startapa „60 seconds“ i „Reputeo“ Ivan Kadić rekao je da svim domaćim startapovima zajednička potreba za komunikacijom.

„Komunikacija je ključna kako bismo opstali i pronašli klijente, a platfoma ‘Dealroom’ je kruna kanala komunikacije ka potencijalnim investitorima koji su zainteresovani za našu državu i naš region“, rekao je Kadić.

Istakao je da je ta komunikacija na početnom nivou potrebna zbog mapiranja i podizanja proivoda na sledeću fazu, u kojoj se, kako kaže, podižu investicije i pregovara sa kompanijama.

„Tokom skaliranja svog prvog proizvoda napravio sam tabelu sa preko 700 različitih fondova sa kojima sam bio u čestom kontaktu. Naša sudbina je bila da pronađemo investiciju u Velikoj Britaniji, posle koje smo postali prisutni na više od 120 tržišta na globalnom nivou“, rekao je Kadić.

Izvršni partner fonda „South Central Ventures“ Jan Kobler rekao je da se često dešava da startap proizvod nema svoju publiku, pošto nema fokusa na komunikaciji sa klijentima i kompanijama, te da se nada da će „Dealroom“ platforma biti od velike koristi startap ekosistemu naše zemlje.

Srbija se na „Dealroom“ platformi među prvima u regionu pridružuje bazi od 80 svetskih ekosistema sa ciljem da omogući transparentnost i vidljivost srpskog startap ekosistema, kako lokalno tako i globalno, navode iz organizacije inicijative „Digitalna Srbija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.