U trendu

Britanija će izmiriti finansijske obaveze prema EU

Ujedinjeno Kraljevstvo će izvršiti svoje finansijske obaveze kada napusti Evropsku uniju, izjavio je danas britanski ministar saobraćaja Kris Grejling, nekoliko sati uoči govora premijerke Tereze Mej koji se smatra krucijalnim za „resetovanje“ pregovora o Bregzitu, izveštava Rojters.

Mejova, čija je pozicija oslabljena nakon što je njena Konzervativna partije izgubila parlamentarnu većinu na izborima u junu, nada se da će današnjim govorom u Firenci, u Italiji, pokrenuti s mrtve tačke pregovore sa EU.

Prema Grejlingu, u govoru će biti trasirani principi budućih odnosa.

„Ne radi se o specifičnom cilju gde bismo mogli da završimo pregovore u datom tenutku… ono što ona radi je da se danas uspostave principi budućeg odnosa, ona govori o tome kako da podstaknemo pregovore unapred“, rekao je Grejling za radio Bi-Bi-Si.

Na pitanje da li su tačne informacije o tome da će Britanija ponuditi finansijsko poravnanje EU, Grejling je odgovorio: „Mi smo zemlja koja ispunjava svoje obaveze. Naravno, apsolutno prihvatamo da Britanija ima obaveze… ali ono što tražimo da se uradi, nije da samo danas počnemo da pričamo o praktičnim pojedinostima pregovora“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.