U trendu

Britanska funta pala zbog sumornih ekonomskih prognoza BoE

LONDON – Britanska funta je pala danas nakon što je Banka Engleske (BoE) podigla referentnu kamati na najviši nivo u poslednjih 27 godina i upozorila da će Ujedinjeno Kraljevstvo zaroniti u dugotrajnu recesiju.

Funta je pala za 0,6 posto u odnosu na američki dolar na 1,20 dolara, nakon što je Komitet za monetarnu politiku BoE podigao referentnu kamatu za 50 baznih poena na 1,75 odsto, što je šesto uzastopno povećanje i najveće od 1995. godine, javlja londonski list Telegraf.

Britanska centralna banka je takođe saopštila da predviđa da će domaća ekonomija ući u recesiju u četvrtom tromesečju ove godine, te da će privredni pad trajati tokom cele sledeće godine.

BoE procenjuje pad britanskog bruto domaćeg prozivoda (BDP) od čak 2,1 odsto, što bi bila najveća stopa smanjenja BDP-a od globalne finansijske krize pre više od jedne decenije.

Centralna banka je takođe revidirala naviše prognozirani rast inflacije sa prvobitno predviđenog maksimuma od 11 posto na više od 13 procenata kasnije ove godine, pri čemu će se rast cena zadržati i tokom 2023.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.