U trendu

Brnabić: Pojedinim lokalnim samoupravama biće dozvoljeno zapošljavanje

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da neće biti linearnog smanjivanja broja zaposlenih u državnoj upravi i lokalnim samoupravama, a da će u pojedinim opštinama biti dozvoljeno zapošljavanje.

Brnabić je novinarima u Beogradu rekla da je linearno smanjivanje iz 2015. godine dovelo do toga da pojedine opštine imaju ispod optimalnog broja zaposlenih, te da će zbog toga njima biti omogućeno novo zapošljavanje.

Kako je dodala, ima i onih samouprava u kojima je prevelik broj zaposlenih čak i dvostruko iznad maksimalnog broja i u kojima će optimizacija biti sprovedena postepeno do 2020. godine.

„Postoje lokalne samouprave koje su bile već racionalizovane profesionalno i vodjene. Smanjili su broj zaposlenih bili su na svom optimumu, a odlukom o linearnom smanjivanju došli smo do toga da smo neke od ustvari najboljih lokalnih samouprava kaznili“, rekla je Brnabić.

Ona je kao primer lokalnih samouprava koje imaju ispod optimalnog minimuma zaposlene, a dobro rade navela Pirot i Paraćin, dok je u one sa prevelikim brojem zaposlenih uvrstila Smederevsku Palanku i Prokuplje.

Brnabić je kazala da će Ministarstvo zajedno sa generalnim Sekretarijatom Vlade Srbije započeti zajednički proces konsultacija sa lokalnom samoupravama i organima državne uprave o broju zaposlenih.

„Imamo analize i brojeve, znamo šta treba sada svaka od lokalnih samouprava da uradi, obavestićemo ih šta naše analize pokazuju, a oni ukoliko postoje stvari sa kojima se ne slažu ili nemamo dovoljno dobre podatke treba da nam ukažu, kako bi doneli odluku o maksimalnom broju zaposlenih za 2017. godinu“, rekla je Brnabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.