U trendu

Cadez: Energetska kriza trazi prelazak na obnovljive izvore

BEOGRAD – Energetska kriza, dodatno podstaknuta ratom u Ukrajini i prethodnim dešavanjima na tržištu energenata u svetu, ozbiljno će doprineti globalnoj recesiji, poskupljenu energenata, posebno struje i proizvodnji na svetskom nivou, što će dalje uticati i na domaću privredu, izjavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

Čadež je na konferenciji Biznis trends u Beogradu rekao da postoji niz poteza koje bi privrednici mogli da preduzmu idući u susret problemu visokih cena energenata, saopšteno je iz PKS.

Naveo je da je jedno od rešenja brži prelazak na obnovljive izvore energije (OIE), korišćenjem solarnih panela i toplotnih pumpi.

„Postoje procene da će zbog krize energenata, pre svega gasa, koji balansira proizvodnju struje u većini zemalja Evropske unije, na primer u Nemačkoj, sadašnja kriza ozbiljno doprineti recesiji i padu proizvodnje. To na nas ima i te kako uticaj, pošto je to tržište na koje najviše izvozimo“, rekao je Čadež na panelu Bolja kontrola troškova, uređenije tržište i veća efikasnost.

„Prognoze stručnjaka u Evropi govore da bi u narednih devet godina tržišna cena električne energije mogla da se kreće u rasponu od 90 do 130 evra za megavat-sat“, rekao je Nenad Savić, osnivač i direktoro kompanije „Nova commodities“ koja se bavi snabdevanjem i prekograničnom trgovinom električnom energijom.

„Tržište električne energije je u problemu i pokazalo se neadekvatnim da ispuni svoju osnovnu funkciju i odgovori na ono što se dešava,“ rekao je Savić i naveo da ovo tržište karakterišu tri stvari.

Prva je enormni rast cena, nezabeležen do sada a druga, enormna volatilnost, odnosno raspon i brzina kretanja cena, i te razlike su, kako je rekao, nova realnost dok je treći faktor niska likvidnost.

Savić je podsetio da je tržišna cena struje na berzama počela da raste prošle godine u aprilu i maju i da se od tada ne zaustavlja.

Istakao je da Evropska komisija ima mehanizme da obori cenu električne energije ali da je zbog bržeg procesa dekarbonizacije u EU, prelaska na obnovljive izvore energije i smanjenja zavisnosti od ruskog gasa, za sada odlučila da to ne učini.

„Ušli smo u novo doba, u novu realnost. Cene koje smo imali pre kovida su prošlost i više se neća vraćati na taj nivo“, rekao je Savić.

Podsetio je da je Elektroprivreda Srbije u ugovorima sa kupcima na komercijalnom tržištu do 30. juna ove godine ponudila cenu za privredu od 75 evra po megavat-satu u nameri da zaštiti industriju.

Napomenuo je da je to neekonomska cena, jer je vrednost tog istog proizvoda u vreme kada je ta odluka doneta na tržištu bila 310 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.