U trendu

Čadež: Inicijativa da se sufinansiranjem pomogne kompanijama

BEOGRAD – Privredna komora Srbije (PKS) je na zahtev svojih članica uputila Vladi Srbije inicijativu sa predlogom da se obezbedi sufinansiranje za kompanije koje učestvuju u sistemu dualnog obrazovanja, izjavio je danas predsednik PKS Marko Čadež.

„Uputili smo inicijativu da Vlada pomogne i podstakne ovaj vid obrazovanja, a pre svega, mislimo na mala i srednja preduzeća, jer ovakvo školovanje košta privrednike i kompanije. Inicjativa je vezana za naknadu, odnosno da obezbedimo deo sufinansiranja za kompanije“, rekao je Čadež novinarima.

Druga inicijativa se odnosi na to da se omoguće poreske olakšice, odnosno rasterećenje u delu koji se odnosi na isplatu toplog obroka i prevoza.

Želimo da kroz dogovor sa vladom, kompanije rasteretimo tih troškova, objasnio je Čadež.

Poslodavca prema računici PKS, četvorogodišnje školovanje u ovom sistemu košta oko 213. 000 dinara, a trogosišnje 150.000 .

U dualnom obrazovanju u Srbiji učestvuje 600 kompanija, polovina su domaće, a polovinu čine inostrane firme.

Oko 20 odsto su u kategoriji velikih, a 80 odsto čine mala i mikro preduzeća i preduzetnici.

Primetno je sve veće interesovanje đaka za ovim vidom obrazovanja, istakao je Čadež navodeći i da je privredi potrebna kvalifikovana radna snaga.

Takođe je rekao da su iskustva i podrška Austrije u svemu tome od velike koristi .

U toj zemlji od sledeće godine uvodi se zanimanje „trgovac za elektronsku trgovinu“ a Srbija će u isto vreme preuzeti taj model, odnosno profil.

Do kraja godine u planu je i završetak veb sajta na kome će biti dostupne sve informacije kako za učenike tako i roditelje o tom školovanju.

„To je ono što Privredna komora mora da radi, odnosno da bude spona između privrede i onoga što se nudi u sistemu obrazovanja i da promovišemo ovaj vid obrazovanja“, zaključio je Čadež.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.