U trendu

Čakrabarti: Rekordne investicje EBRD u SRB, 500 miliona evra

BEOGRAD – Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Suma Čakrabarti, očekuje da će investicije te finansijske institucije u Srbiji ove godine premašiti pola milijarde evra, što je rekordan iznos od kada ta banka posluje u Srbiji, a nemera im je, kako najavljuju, da taj iznos dostigne MILIJARDU evra.

U intervjuu za Tanjug Čakrabati ističe da će taj iznos investicija verovatno pogurati Srbiju za 5 ili 6 mesta na listi od 40 zemalja u kojima EBRD posluje.

„To je fantastično za Srbiju i za Zapadni Balkan jer je Srbija najveća ekonomija regiona. Za mene i za naše deoničare, Zapadni Balkan je jedan od prioritetnih regiona“, kaže predsednik EBRD-a.

Reč je o investicijama u različite oblasti širom Srbije, kao što je, na primer, za sanaciju deponije smeća u Vinči u Beogradu.

Inače, namera EBRD je da svoj portfolio u Srbiji podigne na milijardu evra.

Većina investicija koje ova banka ulaže u Srbiju, oko 70 procenata, odlazi u privatni sektor, navodi Čakrabarti.

„To je veoma dobro, to znači da zaista pokušavamo da postignemo da privatni sektor postane motor srpske ekonomije“.

EBRD je osnovana 1991. godine sa sedištem u Londonu, a jedan od osnovnih ciljeva te banke je da pomogne državama da pređu na tržišnu privredu pa se značajan iznos zajmova koje daju odnosi se na privatizaciju državnih preduzeća.

Inače, ova banka je jedan od akcionara u Komercijalnoj banci sa 24,43 odsto akcija.

Na pitanje Tanjuga šta je plan te banke po pitanju njenog udela u Komercijalnoj banci i kako vidi budućnost te banke, predsednik EBRD-a kaže da ne može da iznosi konkretne detalje jer su u toku pregovori sa Vladom Srbije i drugim međunarodnim investitorima koji su uključeni u ceo proces privatizacije.

„Ali, očekujem da će u naredne tri nedelje biti mnogo jasniji način na koji ćemo mi pomoći, jer zaista želimo da pomognemo Komercijalnoj banci u procesu privatizacije“, navodi Čakrabarti.

To može značiti da će, kaže, EBRD ostati barem do kraja godine uključen u proces privatizacije.

„Jer bi to investitorima pružilo jasan signal poverenja, budući da je EBRD zvučno ime, a to smo radili i u drugim zemljama kako bi se banke pripremile za privatizaciju“.

U poslednjih godinu i po dana korporativno upravljanje, poslovanje i performanse Komercijalne banke su unapređene i ostvaren je napredak, pa su sve to dobre vesti za budućnost ove banke, ocenjuje Čakrabarti.

Hvali ekonomski rast Srbije navodeći da je prošle godine naša zemlja imala dobru godinu, rast od 4,3 odsto imajući, kaže, u vidu da je Srbija u prošlosti imala stopu rasta od 1,5 procenata što je bilo prenisko obzirom na mogućnosti ekonomije i želje naše zamlje da se približi nivou prihoda kakav postoji u EU.

Očekuje da će privredni rast u Srbiji ove godine biti 3,5 procenata, a u maju mesecu ove godine imaće novu prognozu rasta srpske ekonomije.

„Važna stvar sada je da se sprovedu strukturne reforme koje će učiniti poslovnu klimu boljom“ te da se na taj način privuče još više investicija.

Ali, ne misli Čakrabarti samo na strane investicije, jer po tom pitanju, navodi, Srbija stoji dobro i ostvarila je, kaže, prilično dobre rezultate u poslednje tri, četiri godine.

„Već misim na domaće investicije. Potrebno je privući više srpskih investitora i takođe, poslovna klima mora da bude bolja“, kaže predsednik EBRD-a.

Upitan da pojasni na kakve investicije tačno misli i u kom sektoru, kaže da bi, na primer, one mogle da budu u sektoru državnih preduzeća.

„Milsim da je mnogo važno da u njima imate bolju korporativnu vladavinu, potrebno je i više privatizacija, više privatno-javnih partnerstava, što bi zainteresovalo investitore da dođu“, rekao je Čakrabarti.

Ranije danas, predsednik EBRD-a, u sklopu posete regionu, sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a imao je sastanak i u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.