U trendu

Crna Gora tužila CRBC zbog devastacije korita Tare

PODGORICA – Crna Gora je podnela tužbu protiv kineske kompanije CRBC zbog devastacije korita reke Tare, objavila je na Tviteru izvršna direktorka Politkon mreže Jovana Marović.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa (RSE), Osnovno državno tužilaštvo u Kolašinu podnelo je 2. marta optužnicu protiv kineske firme CRBC zbog građenja bez dokumentacije i oštećenja životne sredine.

Firma CRBC je glavni izvođač radova na izgradnji prioritetne deonice autoputa Bar-Boljare, koju su iz nevladinog sektora u više navrata optuživali da je tokom gradnje devastirala korito reke Tare, deo zaštićenog područja UNESCO-a.

“Optučnim aktom stavlja im se na teret da su na lokaciji Uvač 4, protivno zakonu o planiranju prostora i izgradnje objekata, započeli gradnju objekta bez prethodno podnete prijave i dokumentacije mimo revidiranog glavnog projekta, bez prethodno utvrđenih mera zaštite životne sredine, čime je izazvano oštećenje životne sredine u većoj meri i na širem prostoru”, piše u saopštenju Osnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu, navodi RSE.

U tekstu se podseća da je Ministarstvo kapitalnih investicija ukazalo juče da se aktivnosti u vezi sa optužnim predlogom protiv kompanije CRBC, kojim se ta kompanija sumnjiči za devastaciju korita reke Tare 2019. godine, odvijaju nezavisno od realizacije projekta autoputa Bar-Boljare.

“Na lokalitetu petlje Mateševo, u sklopu izvođenja radova na samoj petlji i na prilaznim rampama planirani su i radovi na regulaciji reke Tare, a sve po odobrenom Glavnom projektu, odnosno na osnovu građevinske dozvole”, dodaje se u saopštenju ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.