U trendu

Dan otvorenih vrata italijanske privrede u Jagodini

JAGODINA – Pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Srbiji danas je u Jagodini održan Dan otvorenih vrata italijanske privrede u ovom gradu, na kome su italijanski privrednici obeležili i „Nacionalni Dan malih i srednjih preduzeća“.

Domaćin je bila Fabrika za proizvodnju automobilskih navlaka i enetrijera Kompanije „Aunde“ a svečanosti, koja je protekla u radnij atmosferi, prisustovali su i ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo (Carlo Lo Cascio), zamenica gradonačelnika Jagodine Snežana Vukašinović, pomoćnik ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić i potpredsednik Konfindustrije Srbije Romano Rosi.

Radnom sastanku su prisustovali i direktori Aunde Anino De Venecija, „Andera Confezioni“ Darko Kiklić, direktor Fabrike kompanije „VibaK“ Depaoli Alberto i direktori škola ukuljučenih u program dualnog obrazovanja: Ekonomsko trgovinske škole, Elektrotehničke i građevinske škole i Prve tehničke škole.

Razgovaralo se na unapređenu saradnje, a Lo Kašo se zanimao, kako direktori ocenjuju dosadašnju saradnji i što noveo predlažu za još uspešniju saradnju.

Ovom prilikom 180 učenika ovih škola danas je posetilo ove tri Italijnske fabrike.

Posle sastanka na kome su podeljeni i priznanja – sertifikati – za uspešniu saradnju škola i ovih fabrika usledila je poseta proizvodnim pogonima.

U proizvodnom pogonu Aunde, Lo Kašo je izjavio novinarima da su kompanije iz Italije prisustne po celoj teritoriji Srbije, a kada je je rečo o Jagodini „ovde su tri kompanije koje sam danas posetito, dobre kompanije koje ukupno zapošljavaju 1.500 radnika“.
„Zahvaljujući Konfindustriji Srbije, privrednom udruženju Srbije koje grupiše značajan broj italijanskih kompanija koje ovde rade, napravili smo kanal između naše privrede i obrazovnog sistemna Srbije i zahvaljujući toj konekcija, đaci nakon završene škole i studenti posle studija nalaze posao u našim firmama“, rekao je Lo Kašo.

„Ono  što je bitno i što moram da naglasim je da imamo veliku podršku Ministarstva prosvete Srbije i lokalne samouoprave Jagodine i na tome gradimo naš sistem i saradnju“, rekao je on.

Ovo je samo početak, želimo da nastavimo ovim putem jer je ovo put kojim jačamo vezu između italijanskih kompanija i domaćeg obrazovnog sistema i radimo zajedno kao prijatelji Italija i Srbija.

Moramo zajedno da se suočim, jer su obrazovanje i inovacija i rad izazovi na kojiama moramo zajedno raditi, zaključio je Lo Kašo.

Današnja manifestacija u Jagodini održana je pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Beogradu sa ciljem uspostavljanja dijaloga između sveta privrede, prosvete i lokalne zajednice.

Dan malih i srednjih preduezha PMI Day 2018. u Italiji se organizuje deveti a u Srbiji treci put, „kako bi fabrike otvorile svoja vrata đacima, profesorima i lokalnoj zajednici, i kako bi podelila sa mladima svoj uvid u svet proizvodnje, odnosa za zaposlenima i značaj kreiranja odgovarajućeg obrazovanja koje priprema buduće kadrove“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.