U trendu

Dojče banka smanjuje operacije van Evrope, osniva lošu banku

FRANKFURT – Nemačka Dojče banka razmatra izlazak iz posla trgovanja američkim deonicama i osnivanje „loše banke“, u okviru šire reorganizacije poslovanja koje će biti najavljeno narednog meseca, tvrdi za „Blumberg“ neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

Izvršni direktor banke Kristijan Zeving je celokupnu pažnju usmerio na značajno „rezanje“ trgovinskih operacija, jer nastoji da drastično smanji aktivnosti ogranka za investiciono bankarstvo.

„Kao što smo rekli na godišnjoj generalnoj skupštini 23. maja, Dojče banka radi na merama za ubrzanje svoje transformacije kako bi unapredila održivu profitabilnost“, navodi se u mejlu portparolke banke.

U novoformiranu „lošu banku“ biće izdvojeno do 50 milijardi visokorizičnih aktiva banke. Ta banka će, nakon prilagođavanja za kreditni rizik, zadržati ili prodati te aktive koje su, kako navodi Fajnenšel tajms, uglavnom sačinjene od dugoročnih derivata koji su dugo „gušili“ bilans banke.

Akcije Dojče banke, koje su se nedavno kretale na rekordno niskom nivou, porasle su danas za 2,0 odsto na Frankfurtskoj berzi.

Očekuje se da će direktor banke najnovije izmene najaviti u julu, a 24. jula biće objavljen izveštaj o poslovnim rezultatima za drugi kvartal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.