U trendu

ECB: Nove tarife SAD imale bi ograničen uticaj na evrozonu

FRANKFURT – Nova runda tarifa između SAD-a i njenih ključnih trgovinskih partnera izazvala bi tek “delimičan pad” dinamike privrednog rasta evrozone, ocenjuje se u najnovijoj analizi Evropske centralne banke (ECB).

U studiji ECB-a simuliran su dva scenarija – desetoprocentno povećanje tarifa i uvođenje drugih trgovinskih barijera između najveće svetske ekonomije i svih njenih partnera, prenosi agencija Rojters.

Studija je pokazala da bi usled pogoršanja globalnog poverenja došlo do “skromnog usporavanja aktivnosti” u evrozoni, a da bi u slučaju uvođenja američkih tarifa za automobilski sektor, realni prihodi nemačkih domaćinstava pali za manje od deset bazičnih poena.

Istovremeno je zaključeno da bi eskalacija trgovinskih tenzija, koju su istraživači ECB-a definisali kao 10-procentno povećanje američkih tarifa za sve trgovinske partnere, smanjila aktivnost SAD za 1,5 odsto, prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

Dok bi ekonomija evrozone pretrpela samo skroman pad, globalna trgovina i privredna aktivnost bi mogla da padne za vise od 2,5 odsto i 1,0 odsto, respektivno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.