U trendu

Energoprojekt ove godine očekuje osam miliona evra profita

Beogradska kompanija „Energoprojekt holding“ planira da ove godine u zemlji i inostranstvu ostvari prihod od 249 miliona evra i dobit od oko osam miliona evra.

Ta firma planira i da učestvuje u velikim infrastrukturnim investicionim projektima koje je najavila Vlada Srbije, rekao je danas direktor Stojan Čolakov.

On je na konferenciji za novinare, povodom 68 godina poslovanja, rekao da je plan da se ove godine ugovore poslovi u vrednosti od 273 miliona evra, a da je u prvom kvartalu ove godine ostvaren prihod od 46,1 milion evra.

„Energoprojekt je sa kompanijom BESIX, jednom od najznačajnijih u Belgiji, potpisao protokol o saradnji za realizaciju projekata u Srbiji“, rekao je Čolakov i dodao ta kompanija sve više angažovana na realizaciji projekata u Beogradu i da je posle dužeg perioda radila na postavljanju tramvajskih šina na „Mostu na Adi“ preko reke Save.

Istakao je da je Gradu Beogradu poslato zajedničko pismo s belgijskom kompanijom BESIX o zainteresovanosti za učešće u realizaciji najznačajnijih projekata, uz učešće u finansiranju, a da je u toku realizacija dvadesetak projekta u zemlji i inostranstvu.

Energoprojekt posluje u Srbiji i na Bliskom istoku (Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman, Jordan, Bahrein), zatim u Africi (Uganda, Gana, Alžir, Nigerija, Zambija, Ruanda, Zimbabve, Gvineja), kao i u Rusiji, Kazahstanu, Belorusiji i Peruu.

Proces „vlasničke konsolidacije sistema“ je završen u akcionarskim društvima Visokogradnja, Niskogradnja, Hidroinženjering, Urbanizam i arhitektura i Energodata.

Većinski vlasnik „Energoprojekt holdinga“, Dobrosav Bojović rekao je da je „vlasnička konsolidacija“ ove godine u potpunosti završena u akcionarskom društvu „Oprema“, a da je u toku sprovodjenje odluke o prinudnom otkupu akcija preostaih akcionara u akcionarskom društvu „Industrija“ i realizacija ponude za preuzimanje akcija manjinskih akcionara u firmi „Entel“.

„Istovremeno se radi odgovarajuća poslovna i finansijska konsolidacija uz smanjenje zaduženosti kompanije u cilju stabilizacije ukupnog poslovanja i održivog razvoja“, rekao je Bojović.

„Energoprojekt“ je osnovan 11. jula 1951. godine u Beogradu i do sada je realizovao projekte u više od 80 zemalja.

Medju najuspešnijim projektima su hidroelektrana u Peruu, postrojenje za proizvodnju električne energije i vode za piće u Kataru, metro-stanica i Forte banka u Kazahstanu, poslovni kompleks u Gani, hidroelektrana „Djerdap“ i termoelektrana „Nikola Tesla“, kao i beogradski drumski tunel „Straževica“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.