U trendu

EU nam otvorila vrata za roming, ali čekaćemo…

Evropska unija je Srbiji „otvorila vrata“ potpisanom izjavom na samitu u Sofiji o romingu, koji se odnosi na ceo region Zapadnog Balkana, ali njegovo ukidanje će trajati, to je dugotrajan proces sa mnogo faza, rekao je danas ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

„Ovo je mali korak, potpisana je izjava o romingu u dve stavke. Jedna je roming koji se odnosi na region Zapadnog Balkana. Mi smo pre tri godine potpisali sa BiH, Crnom Gorom i Makedonijom sporazum o snižavanju cena, a sada EU želi da se to odnosi na ceo region Zapadnog Balkana. Druga stavka se tiče ukidanja rominga za Zapadni Balkan kada naši građani putuju u zemlje EU i to će, da se razumemo, potrajati“, kazao je ministar Ljajić u dnevniku RTS-a.

Kako je dodao, sada su za Srbiju „po prvi put malo odskrinuta vrata, ali će ovo, sasvim sigurno, trajati“.

„Mi ćemo biti uporni u tome. Građani treba da znaju da to neće biti ni brzo, ni lako, ni jednostavno, niti će se to desiti sutra ili prekosutra niti u ovoj turističkoj sezoni“, rekao je Ljajić.

On je kazao da do ukidanja rominga u EU za regiona Zapadnog Balkana postoji mnogo faza.

„Ja sam u najavi tog skupa (samita u Sofiji) govorio da je zemljama EU trebalo 10 godina da se dogovore sa telekomunikacionim operaterima oko ukidanja rominga u zemljama Unije, a zamislite sad da ta direktiva treba da važi za zemlje koje su u postupku pristupanja“, istakao je ministar.

Kada je reče o turizmu, Ljajić ističe da će biti rekordan maj u poslednjih nekoliko godina kada je rec o prilivu deviza i da će NBS za dva meseca saopštiti precizne podatke.

Povodom održavanja košarkaškog Fajnal fora u Beogradu, ministar

navodi da svaki sportski dogadaj, bez obzira o kojem se sportu radi, donosi znacajna devizna sredstva.

Organizacija Fajnal fora je globalna promocija Srbije kao turisticke destinacije, kazao je on.

„Mi sad već imamo veliki broj turista, cena noćenja je 350 do 400 evra, tri puta skuplje nego što je uobičajeno, 70 dodatnih letova, od toga 40 čarter letova. Traži se smeštaj ne samo u Beogradu, već i u Novom Sadu, Zrenjaninu, Inđiji. Statistika govori da se 58 odsto ovih ljudi koji dođu na ovakve sportske događaje, ponovo se vraća na ovakve događaje i sa svojim porodicama tokom nekog novog turističkog putovanja“, istakao je Ljajić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar