U trendu

EU ublazava pravila o drzavnoj pomoci kompanijama zbog sankc

BRISEL – Evropska unija razmatra ublažavanje pravila o državnim subvencijama za kompanije čije je poslovanje otežano zbog sankcija Brisela protiv Rusije, pri čemu regulatori za zaštitu tržišne konkurencije u 27-članom bloku razmatraju različite mere podrške, saopštila je Evropska komisija danas.

„Komisija pomno prati situaciju i spremna je da iskoristi sve raspoložive instrumente za pružanje državne pomoći kako bi omogućila državama članicama da podrže kompanije i sektore koji su ozbiljno pogođeni trenutnim geopolitičkim dešavanjima“ , navela je portparolka Komisije Arijana Podesta u saopštenju, prenosi Rojters.

Razmatramo sve alate koji su nam na raspolaganju – trajne i privremene, dodala je ona, napominjući da će Komisija tražiti povratne informacije od članica EU pre nego što usvoji bilo kakve mere.

Očekuje se da će hiljade evropskih kompanija, počev od avio-kompanija preko banaka do proizvođača automobila, biti teško pogođene sankcijama zbog zatvaranja njihovih preduzeća u Rusiji i obustave poslova sa ruskim partnerima.

Izvršna vlast Evropske unije je načinila presedan pre dve godine kada je ublažila neka pravila o državnoj pomoći za preduzeća zbog pandemijskih mera zatvaranja, dozvoljavajući pojedinačnim državama članicama da upumpaju milijarde evra podrške u kompanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.