U trendu

Evropske berze u „crvenom“, slaba trgovinska aktivnost

LONDON – Evropska tržišta akcija su pala na početku današnjeg trgovanju koje se odvija u smanjenom obimu zbog božićnih praznika po gregorijanskom kalendaru, pri čemu je omikron soj kovida koji se ubrzano širu u svetu nagrizao apetit investitora ka riziku.

Panevropski indeks STOKS 600 je pao za 0,2 posto na trgovanju do 08:16 časova po srednjoevropskom vremenu, nakon mešovitih rezultata koje beleže akcije na azijskom trgovanju, prenosi Rojters.

Među najvećim gubitnicima u Evropi su banke i tehnološke firme, koje su povukle referentne berzanske indekse naniže, a na nizbrdici su i akcije nafnih kompanija usled pada cene nafte. S druge strane, deonice preduzeća u zdravstvenom i nekretninskom sektoru su ojačale.

Berze u Britaniji, Australiji i Hong Kongu su zatvorene zbog praznika, dok će Vol Strit nastaviti trgovanje kasnije danas nakon trodnevne pauze započete u petak.

Avio-kompanije širom sveta su otkazale više od 4.500 letova tokom božićnog vikenda zbog neizvesnosti oko omikron varijante virusa, a Kina je u minula dva dana prijavila najveći dnevni porast lokalnih infekcija u proteklih 21 meseci.

Istovremeno, Francuska je u petak zabeležila još jedan rekordan broj zaraženih, što je navelo vladu da sazove vanrednu sednicu za danas na kojoj bi mogle da budu donete nove mere ograničenja.

Referentni indeks najlikvidnijih akcija na Pariskoj berzi, KAK 40, ostao je stabilan na otvaranju današnjeg trgovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.