U trendu

Fič i Mudis smanjili izglede kreditnog rejtinga Boinga

NJUJORK – Međunarodne rejting agencije Fič i Mudis smanjile su sa „stabilnih“ na „negativne“ izglede kreditnog rejtinga Boinga, navodeći kao razlog neizvesnost i kašnjenje sa vraćanjem aviona „737 max“ u komercijalnu upotrebu.

Revizija je usledila nakon kvartalnog gubitka Boinga od skoro pet milijardi dolara povezanog sa prizemljenjem pomenutog tipa aviona nakon dve fatalne nesreće.

U Fiču procenjuju da će konsolidovani dug kompanije porasti za gotovo deset milijardi dolara na 24 milijarde dolara u 2019. godini, i da će dug početi da opada tek pošto se isporuke obnove, prenosi Raša tudej.

„Avion ‘737 max’ će i u 2020. godini nastaviti da bude predmet zabrinutosti u celom sektoru kreditiranja avijacije. Situacija sa ‘737 max’ će smanjiti veliki deo finansijskih rezervi koje Boing ima na sadašnjem rejtingu „A“, što će kompaniju učiniti izloženijom nepredviđenim događajima i dešavanjima u industriji”, ocenjuje Fič.

U međuvremenu, Mudis navodi da će prizemljenje aviona „737 max“ trajati duže nego što je očekivano, što će dodatno otežati poremećaje u poslovanju, troškove i obim ulagnja u obrtni kapital.

Mnoge globalne avio-kompanije prizemljile su svoje flote aviona Boing „737 max“ od sredine marta, nakon pada ovih letelica u Etiopiji i Indoneziji u kojima je poginulo 346 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.