Gasprom spustio na vodu prvi tanker za dopunu tečnog gasa

MOSKVA – Kompanija „Gasprom njeft“ je spustila na vodu prvi ruski tanker za snabdevanje teretnih i putničkih plovila tečnim prirodnim gasom, saopšteno je iz te kompanije.

Kako se navodi, nakon spuštanja na vodu, brod-tanker je premešten na pristanište radi završnih radova na ugradnji navigacionih i komandnih sistema i opremanja tehnoloških prostorija.

Ispitivanja broda na moru su planirana za proleće 2021. godine, saopštila je kompanija.

Brod je dobio ime po ruskom naučniku, hemičaru Dmitriju Mendeljejevu, prenosi Sputnjik.

Novi brod će biti primljen u sastav flote kompanije „Gasprom njeft“ u drugoj polovini 2021. godine i obezbediće transport i dopunu goriva u lukama Finskog zaliva i Baltičkog mora.

Dužina broda iznosi 100 metara, širina 19 metara, a mže da prevozi do 5,8 hiljada kubnih metara prirodnog gasa u tečnom stanju.

„Zahvaljujući ekološkim i operativnim karakteristikama, tečni prirodni gas će u srednjeročnoj perspektivi postati jedna od glavnih vrsta goriva koja će biti široko tražena u međunarodnoj plovidbi“, rekao je zamenik generalnog direktora za logistiku, preradu i prodaju kompanije Anatolij Černer.

Prema njegovim rečima, kompanija „Gasprom njeft“ je prva u Rusiji započela realizaciju projekta za izgradnju tankera koji snabdeva brodove tečnim prirodnim gasom.

„To je ključna faza razvoja ekološke plovidbe u Rusiji. Još jedan važan korak u tom pravcu biće završetak izgradnje i puštanje u rad našeg visokotehnološkog broda za dopunu tečnog prirodnog gasa“, rekao je Černer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.